вторник, 21 февруари 2017 г.

Руски тиквен пирог със сини сливи

Марина Норд е авторката, публикувала тази рецепта в нета, а аз съм я записала и отлежава години наред.
Трябваше обаче да употребя една голяма тиква хокайдо и избрах да приготвя нещо солено с нея (родопския клин) и нещо сладко, различно от тиквеник. Ето го и вкусния


Руски тиквен пирог със сини сливи




Продукти:
2 яйца
80 г масло
150 г брашно
50 гр захар
300 г тиква
50 гр сметана
1 лимон
5-6 сушени сини сливи без костилки (може само с тях, аз имах останали и другите сушени плодове)
2-3 с.л. сушени червени боровинки
2-3 с.л. годжи бери





Приготвяне:
Приготвя се тесто, аз в робота, като омекналото масло се смесва с половината от захарта и жълтъците. Добавя се брашното и всичко се смесва до еднородна смес. 1-2 с.л. вода добавих, за да стане еднородна сместа.
Приготвя се плънка, като лимонът се измива и се настъргва кората му и се изцежда сокът. Яйцата и останалата захар  се смесват с лимоновия сок. Добавя се сметаната, лимоновата кора и всичко се разбърква.

Тиквата се реже на парченца и заедно с 1-2 с.л. вода се поставя в микровълновата, до омекване, при мен за около 7-8 минути. Пасира се. Добавя се яйчената смес. Всичко се разбърква. Сините сливи се нарязват на ситно.

Тестото се разточва и се слага в тавичка, като се правят стенички. Пече се 15 минути на 200 градуса.

Вади се от фурната и върху тестото се излива тиквената смес и всичко се пече 1 час на 180 градуса.




Грешката ми беше прекалено голямата форма, затова се получи тъничък десерта, но вкуса беше много добър!


2 коментара:

  1. Веси,
    много интересна рецепта.Ще я изпробвам, имаме много тикви тази година.Но мисля,че и с ябълки ще се получи хубав десерт.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благородно завидях за тиквите:), мисля, че с тях е по-добре, ябълките вложи в нещо друго.

      Изтриване