събота, 28 януари 2017 г.

Македонска мусака


МАКЕДОНСКА МУСАКА
Необходими продукти:

2 глави лук
500-600 г кайма (смес)
2 ск. чесън
1 ч.ч. ориз
2- яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
2-3 с.л. олио
черен пипер
риган
сол
кашкавал

Задушете една от главите лук в малко олио, след което добавете каймата и ориза. Подправете с черен пипер, посолете на вкус и оставете сместа да се задушава, като разбърквате, за да не загори. Когато каймата омекне и оризът стане прозрачен, прибавете настърганите домати, половината от накълцания магданоз и отстранете съда от котлона.
Пригответе тавичка и покрийте дъното й с остналия лук, нарязан на филийки. Отгоре разстелете сместа, добавете скилидките чесън, разрязани на две, и залейте с 2 ч.ч. топла вода. Изпечете мусаката в умерена фурна за около 1/2 час. Накрая залейте ястието с разбитите яйца, смесени с прясното и киселото изцедено мляко. Запечете отново до зачервяване.
Поднесете ястието поръсено с останалия пресен магданоз.

* Рецептата видях в сайт "За жената".

10 коментара:

  1. Никога не съм правила мусаката с ориз, Веси. Интересна е идеята с лука отдолу, както и заливката с два вида мляко, звучи предизвикателно. А колкото до твоето предизвикателство с пирожките - имам много сполучлива рецепта в блога и мисля, че никак няма да съжаляваш, ако я пробваш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, и аз не бях правила, Вили:)
      Отивам веднага да видя пирожките!

      Изтриване
  2. Честно казано повече ми аресва тази мусака от класическата :) Ама аз и гръцката харесвам повече от класическата наша :) Явно не ми е любима класическата ни.
    Ще се възползвам от предложението ти, Веси и ще си спретнем такава, благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп, аз принципно май предпочитам картофите пред ориза, но пък и така си е едно разнообразие. Жоро има една много вкусна - с ориз и праз лук.

    ОтговорИзтриване
  4. Нещо като дроб сърма ми изглежда, което си обожавам. Супер е, Веси! Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, ако се сложат и гъби, ще си заприлича на дроб сарма, венро е.

      Изтриване
  5. Ммммммммммм..................... :)))) Супер!

    ОтговорИзтриване
  6. Винаги правя мусаката със заливка от кисело мляко и яйце Веси, но понякога я правя постна с ориз и заливка.Става много вкусна и твоята също е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Постната освен ориз, какво друго съдържа, Ели?

    ОтговорИзтриване