четвъртък, 5 януари 2017 г.

Сладкиш с грис и плънка от тиква


Сладкиш с грис и плънка от тиква



Продукти:
400 гр кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
2 ч. л. бакпулвер
1 ½ ч. ч. захар
½ч. ч. олио
1 ½ ч. ч. грис
1 ½ ч. ч. брашно

За плънката:
1 ½ ч. ч. настъргана тиква
1 ч. ч. орехи (аз сложих 2 с.л. счукано махлепи вместо орехи и 4 с. л. маково семе)
1 к. ч.захар
2 с. л. канела

Начин на приготвяне:
Смесваме киселото мляко със содата и бакпулвера, добавяме последователно всички останали продукти (захар, олио, грис и брашно) и разбъркваме до получаване на хомогенна смес.

Смесваме захарта и канелата за плънката , добавяме ги към настърганата тиква, заедно с едро смлените орехи (махлепи и мак), разбъркваме.

На дъното на предварително подготвената тава изсипваме половината тесто. Върху него равномерно разпределяме плънката, с лъжичка на малки порции по цялата повърхност в тавата.

Покриваме внимателно с останалото тесто плънката. Печем в умерена фурна на 170°С , с включен горен и долен реотан, без вентилатор около 45 минути. Сладкиша не трябва да е сух.

След като изстине, се реже на квадрати. Може да се поръси с пудра захар.

*Рецептата е от блога на Мария Христоу










2 коментара: