неделя, 29 май 2016 г.

29 май с шоколадова торта!

Понякога щастието е толкова осезаемо, толкова близо до вас и толкова категорично, че само трябва да  имате очи, за да го видите, сърце, за да го уловите и характер, за да го задържите! И да го превърнете от поредица от мигове - във вечност! От ежедневие - във начин на живот! И тогава не са ви нужни нито други любови, нито бляскава кариера, нито царски палати, нито злато, бижута и коли...тогава всичко ви е достатъчно! Прощавате си грешките, заедно се учите да не рушите, а да градите, заедно боледувате и заедно празнувате! Заедно постигате всичко! Тогава ви е достатъчно, че всяка сутрин се будите един до друг, тогава ви е трепетно, дори след няколко часа раздяла, тогава целият ви свят е пълен, тогава имате всичко! Не, не живеете в розови мечти, но мечтите ви са общи и всяка една осъществена ражда следваща. Не, не спирате да се развивате, но го правите естествено, без пресилване и учейки се един от друг. Не, не спирате да критикувате, да спорите, да сте гневни дори, но го правите в името на своето общо усъвършенстване! Не, не защото се задоволявате да искате и получавате малко, а защото не се щадите да давате много, да давате всичко.Във всеки един миг не спирате да обичате и да подчинявате всичко останало на това! Кой би могъл да каже чувствата ли са водещи или разума, а може би е нужно достатъчно и от двете! 
И всичко има само едно име - Любов!
Благодаря на Бог, че ми я изпрати и пожеланието ми днес е молитва за здраве, дълголетие и ... другото си го можем!

Честит рожден ден на виновника да усещам и напиша всичко това!



Шоколадова торта











Тортата за празника е, както каза дъщерята обикновена:), но пък по вкуса на рожденика. Както винаги причината да направя по-сложна торта е в липсата на време, заделихме го за други занимания:)) Идеята видях при Вики, но промених доста, така че вкуса е доста различен, вида горе долу повторих, най-лесен ми се видя, макар друго да ми се въртеше в главата.
Често да ви кажа направата на тази торта отнема сигурно половин час, без да броим изчакването да стегне. Сутринта за 15-20 минути направих блата и крема, стегнах в ринга и оставих в хладилника. Прибрахме се в 16 часа, направих глазурата и крема за шприцоване, украсих, пак в хладилника. Толкоз!



Парче ще черпя по-късно.

Продукти:
Блат:
280 гр обикновени бисквити
125 гр масло




Крем:
300 гр черен шоколад
400 мл сладкарски крем от Лидл
250 гр маскарпоне
250 гр рикота
200 гр цедено мляко Олимпус
120 гр захар
1 пак. желатин



Глазура
100 гр черен шоколад
100 мл течна сладкарска сметана

Украса:
100 мл крем сладкарски от Лидл
40 гр черен шоколад
2 п. стабилизатор за сметана



Приготвяне:
В робота натрошавам бисквитите, добавям маслото и отново пулсирам. Разпределям сместа във форма за торта с подвижен ринг, като оформям и борд. Слагам в хладилника, докато разбия крема. Смесвам маскарпонето, рикотата, цеденото мляко, захарта. В друга купа разбивам сладкарския крем и разтопявам шоколада в МВ. Смесвам трите смеси. Разтварям в 2-3 с.л. вода желатина и стопявам на водна баня. Добавям го към крема, изливам върху основата на тортата. Прибирам в хладилника да стегне за няколко часа. Загрявам сладкарската сметана, добавям шоколада и бъркам до стопяването. Изливам в центъра на тортата, като внимателно завъртам, да се облее цялата торта отгоре, без да потича по стените. Слагам в хладилника за 10 минути. През това време разбивам сладкарския крем, добавям половината от стопения шоколад в МВ и стабилизатора. Разбивам. Шприцовам от този крем по ръба на тортата. С останалия шоколад правя шарги отгоре върху глазурата. Тортата е готова:))

петък, 27 май 2016 г.

Къпан козунак в сметана

Великден отмина и не успях да публикувам тази рецепта. Но искам да ви споделя  и запиа тук един много интересен козунак - къпан в сметана! Фантастичен се получава!
Рецептата за него намерих в априлският брой на сп. "Кулинарен журнал".


Продукти:
5 ч.ч. брашно
1 пак. суха мая
1 ч.ч. течна сметана
200 гр масло стопено
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
ванилия

още
2 ч.ч. течна сметана (може прясно мляко)
захар

стафиди
орехи

Приготвяне::

От изброените продукти, без мазнината замесваме тесто на ръка или в машина за месене. Започваме да добавяме мазнината постепенно, до поемане от тестото, което става гладко и много приятно за работа. Разделяме тестото на 3 части, а всяка от тях също на три. Разтегляме ги на фитили, ръсим орехи и стафиди и оформяме 3 козунака на плитки. Слагаме ги във формички, застлани с хартия за печене, която да обхваща хубаво дъното и стените. Загряваме сметаната (млякото)и захарта и заливаме козунаците. Слагаме тавата на топло във фурната, включена на 50 градуса. Когато козунака удвои обема си, увеличаваме температурата на 200 градуса. Да не ви притеснява, че сметаната кипи, докато се изпари. Щом това се случи, козунака се зачервява. Опитваме с клечка и изваждаме върху решетка да се охлади. След 5 минути вадим козунака от формата и отделяме хартията, за да не се задуши и стане глетав(има ли въобще такава дума:).







Получава се перфектен козунак. Единственото, което бих променила е да увелича малко захарта или да поръся отгоре допълнително, след изпаряване на сметаната, не достатъчно сладък за моя вкус е така.



сряда, 25 май 2016 г.

Пилешко филе с печени чушки

Освен на козунаците, Роси е майстор и на вкусните пилешки ястия. Това определено си заслужава да се опита.


Продукти:

4 пилешки филета
1 топка моцарела (125 гр.)
100 гр. настърган кашкавал
топено сирене на слайсове
4 печени червени чушки
зехтин
1 яйце
3-4 с.л. галета
1 с.л. тъмен соев сос
сух риган,листенца пресен босилек

Приготвяне:

Смесете 2 с.л. зехтин със соевия сос. Пилешките филета разрежете  през средата на две.  Мариновайте месото в зехтина. В купа разбийте яйцето с вилица.В  чиния сложете галетата.
Разрежете през средата на две по дължина чушките.Подходяща тавичка намажете със зехтин.
Всяко филе топнете в яйцето, а после и в галетата от двете страни.
Подредете в тавичката първите четири филета.Върху всяко филе поставете слайс топено сирене.
Отгоре поставете печена чушка.Покрийте я с още един слайс сирене.Отгоре поставяте останалите четири филета,които също сте топнали в яйце и галета.Посолете филетата и ги полейте с по 1 лъжица зехтин на тънка струйка.Поръсете ги със сух риган. Около филетата сипете малко водичка като внимавате да не сипвате върху филетата.  Запечете филетата  в загрята на 200 гр. фурна.
Извадете за кратко тавичката и върху всяко филе поставете резени моцарела и листенца пресен босилек. Поръсете филетата с настърган кашкавал и ги запечете за още10 мин. Аз ги попрепекох:)













Много вкусно!

вторник, 24 май 2016 г.

За 24 май - с любов!

И тази година, както миналите две - 24.05.2014 и 24.05.2015  - няма да пропусна да отбележа 24 май  - деня на славянската писменост, просвета и култура в блога си!
Защото докато ги има езика ни и писмеността ни, ще ги има и българския дух и идентичност, ще ни има и нас, като нация!
Поклон пред делото на великите братя, равноапостоли и християнски учители, както и пред всички техни ученици, просветители, даскали и патриоти!
Не само ценя и обичам езика си, учителите си, Родината си, но се гордея, че съм възпитала това и у дъщеря си!  Тази вечер, заедно с близката и приятелка от детинство, която живее в Америка, но в момента е тук,  организираха среща с учителката си от 1 до 4 клас, която толкова обичат. Обичат я, защо пося у тях онова зрънце любов към учението, към родното, към мисленето, което зрънце ги прави достойни хора и ги свързва, дори разделени на хиляди километри.
Приятелство, устояло на времето и разстоянията! Хиляди спомени. И един спомен за първия учебен ден, който те никога няма да забравят! И за празника на буквите, в края на първи клас, на 24 май!
И аз си спомням едно стихче, на Галина Златева, което дъщерята сричаше, не,  свободно четеше, нетърпеливо, още преди да тръгне на училище:


Азбука


Буквичките вече уча
и дори да сричам знам.
Затова не ми е скучно
вкъщи, щом остана сам.
Вземам книжката и ето —
 в стаята ми идват пак
седем весели джуджета,
огнен змей и млад юнак.
Азбуката вече зная!
Мога книжки да чета!
Най-голямата магия
съм научил на света!

Такава е нашата азбука - Магия!
Честит празник!
Нека не пропускаме този повод за национална гордост и самочувствие!
Отделете време да предадете този огън и на децата си!

понеделник, 23 май 2016 г.

Черешов пай Зори



Зори е толкова млада, а така талантлива. Много е чаровна, намирам много сходни неща между нея и мен, въпреки разликата в годините. Две от хобитата ни определено се повтарят - това са кулинарията и писането на стихове. Днес пускам рецептата за безумно вкусния черешов пай на Зорничка. Приготвях го миналата година, но тогава не успях да публикувам. Правила съм и по други рецепти, е, казвам ви - тази е безупречна! Само да се появят вкусните череши, че ранните не ми допадат и ще се прави неминуемо! Направете го и вие!


Черешов пай

Продукти:
за форма с диаметър 25см

За тестото:
500 гр брашно
250 г рстудено масло на кубчета
100 гр захар
щипка сол
ванилия
кората на лимон
2 яйца
1-2 с. л. студено прясно мляко

За плънката:
600 гр череши без костилките
150 гр захар
40 г натурално пшенично нишесте
6 с. л. вода

Допълнително:
1 разбито яйце за намазване
захар за поръсване



Приготвяне:

В робот (може и на ръка) смесете маслото,  брашното, захарта и солта  до образуване на трохи. Добавете разбитите и млякото и бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете  в хладилника за половин час. Разделете тестото на две равни части и разточете едната върху набрашнен плот на кора с дебелина 4-5 мм. Изрежете кръг с диаметър, по-голям от този на формата, в която ще печете и го прехвърлете в нея. Оформете тестото равномерно, притискайки го, където е необходимо, като направите борд. Надупчете го с вилица.  Изпечете тестото за 5-6 минути.(Зори слага боб, който притиска тестото да не се надува, но аз този момент го пропускам винаги, и така добре се получи)
Приготвяне на плънката:

Сложете черешите в тенджерка, заедно със захарта. Бъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи. Размийте нишестето във водата и го прибавете към черешите. Оставете на котлона за около 5-6 минути, да се сгъсти.
Приготвяне на пая:

Извадете изпеченото тесто от фурната. и изсипете черешовата смес отгоре. Разточете остатъка от тестото на кръг с дебелина 4-5 мм и с метален резец направете няколко кръгчета или цветчета. Изрязаната част  от тестото, сложете отгоре. Намажете пая с разбито яйце и поръсете обилно със захар. Изпечете пая на 200 градуса, докато стане апетитно златист.
Насладете му се!























събота, 21 май 2016 г.

Супа от агнешки чревца


Много е любима у дома на нас с мъжа ми, децата не хапват, правя я в различни варианти, днес ви предлагам един от тях. А тук ви припомням и другите супи с агнешки дреболии - тази и тази и тази. Ако не сте опитвали не се колебайте - всичките са много вкусни, уверявам ви.


Продукти:
500 гр сварени и нарязани агнешки чревца
4 - 5 с.л. ориз Баланс на Крина
2 с. л. масло
1 с. л. олио
1 връзка пресен лук
1 морков
1 морков
джоджен
сол
2 яйца
100 мл кисело мляко

Приготвяне
Лука и ситно настъргания морков се задушават в олиото, в тенджера, налива се бульона, заедно с чревцата. Посолява се и се добавя ориза. Вари се до готовност.
Малко преди да се свали от огъня се поръсва ситно нарязан джоджен. Застройва се с две яйца и кисело мляко. Добавя се маслото и се дръпва от огъня. Готова е за сервиране:)




























вторник, 17 май 2016 г.

Крем карамел

Крем карамел


Продукти:
1 л прясно мляко 
8 яйца
300 захар
200 захар за карамел
ванилия


Приготвяне:
Първа разтопявам захарта за карамела в тиган с незалепващо покритие. Разпределям по 1 с.л. във всяка купичка, ползвам метални шоли и такива от огнеупорно стъкло. Разбивам яйцата и захарта с миксер. Добавям прясното мляко и ванилията, като само с лъжица разбърквам. Изливам в купичките сместа. В дълбока тава слагам съдчетата, пъхам във фурната, след което внимателно наливам вода с шише, до половината на купичките. Пека крема на 150 градуса на водна баня около 2 часа, или до стягане и приятен загар. Охлаждам във водата цяла нощ, а на сутринта прибирам в хладилника. За следващата вечер ни чака вкусен десерт:))