неделя, 18 декември 2016 г.

Лимонови квадратчета


Промених им името, но почти нищо друго не промених от рецептата. Видях я при Ани, която не напразно ги е нарекла УНИКАЛНИ, ноооо, ако обичате лимоновия вкус, защото мъжа ми беше потресен, но в обратния смисъл, тъй като не обича лимон,   накарах го да опита, убедена, че не може да не одобри...е, може:)

Вкуса е наситено лимонов, но се усеща и аромата на масло и ванилия. Оригинала, според Ани е на Дейвид Лебовиц, браво на него! Десерта е много бърз и лесен и пристрастява с всяка хапка...

Цялото приготвяне, заедно с изстиването ми отне час и половина.



Продукти:
Блат:
1 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
щипка сол
2 ванилии
125 гр. разтопено масло

Лимонов пласт:
1 цял голям лимон
1 ч.ч. захар
3 яйца
4 ч.л. царевично нишесте
щипка сол
45 гр. разтопено и охладено масло 



по желание пудра захар за поръсване при поднасяне






Приготвяне:
Включваме фурната да загрее на 200 градуса.
В робота смесваме брашното, захарта, солта, ванилията и разтопеното масло и пасираме до хомогенност. Това може да се направи и на ръка, смесват се продуктите до получаване на смес, на трохи. Покриваме квадратна тава 22 на 22 см с хартия за печене,  да покрива и стените. Изсипваме сместа  и  разпределяме по цялата повърхност, като уплътняваме с пръсти. Печем докато леко покафенее отстрани. Намаляваме фурната  на 150 градуса. 
Докато печем блата приготвяме лимоновия пласт. Измиваме добре и нарязваме на парчета лимона. Пасираме го заедно със захарта. Ако нямате пасатор можете да изцедите сока и да настържете кората и така да ползвате лимона, или пък да го настържете. Към лимона добавяме трите яйца, нишестето, солта и разтопеното, охладено масло. Пасираме до гладкост. Ако останат някои парченца от лимона, става още по-вкусно!
Изсипваме лимоновата смес върху топлия блат и печем за около 25 мин. или докато крема спре да мърда при разклащане. 
Оставяме десерта да се охлади напълно, след което го изваждаме от тавата, с помощта на хартията, разрязваме го на квадратчета. Може да се поръси с пудра захар преди сервиране. Аз не поръсвах.













Да ви е сладко или ... киселко:))

12 коментара:

  1. Веси,
    чудесни сладки са се получили.Наближават празници и имаме голям избор за проба на различни рецепти.Но лимоновият аромат е любим и вероятно ще изпробвам точно тази рецепта.
    Приятна предпразнична подготовка и весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е бърза рецептата, Ели! И както казах - на мен много ми допадна, но на съпруга ми - не, така че прецени, ако у вас са любители на лимоновия вкус - ще им допадне!

      Изтриване
  2. Дай едно парче, Веси :) виждам, че доста излизат~ Чудесни си ги направила, все се каня и аз да опитам това лимоново вълшебство :)
    Поздрави на теб и хубави Коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Хубави Коледни празници и от мен, Веси! Непременно ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Майче, ще се радвам да направиш и да ти хареса!
      Хубави празници!

      Изтриване
  4. Дочаках ги ... страхотни лимонови пайчета,Весе,
    обичам лимонов вкус и определено ще ми харесат.
    Благодаря за чудесната идея,поздрави и прекрасни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, ще ми е любопитно да ги видя в твое изпълнение, прецизно изпълнени, а не така набързо приготвени и щракнати с апарата в движение!

      Изтриване
  5. Страхотни квадратчета, Веси! Не съм фен на киселият лимонов вкус, но след като опитах лимоновият крем определено си промених мнението. Със сигурност и тези квадратчета ще ме впечатлят. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, на мен пък не ми допада кой знае колко лимоновия крем, този десерта повече ми хареса!

      Изтриване
  6. Аз съм от хората ,които"умират"за лимони...Хапвам си ги както се казва"като ябълки":)!Тези твои квадратчета са просто един сбъднат сън!Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, и аз като дете обичах да си ги хапвам на резенчета, топях си ги в кристална захар и ги хрусках заедно с кората:), но тогава едва ли са били третирани корите им.

      Изтриване