събота, 24 декември 2016 г.

В навечерието на Рождество

Тези дни в квартала ни обикаляха от онези русички, слабички момченца, англоговорящи, облечени в черно, разпространяващи сектантски литература!
На връх най-големия християнски празник - Рождество! 
Нахално звънят по вратите ни, притеснявават ни и се опитват да проповядват!
Питам се къде е ролята на църквата ни тук!?!
Къде са медиите, които ни предупреждават всекидневно за телефонните измамници?!? Когато ограбват парите ни, домовете ни е важно, а когато ограбват душите ни, когато се опитват да рушат ценностите ни, завещани от дедите ни...?
От доста време не бях ги срещала, тези проповедници, но явно цялостната ситуация в страната ни в момента ловко се използва за всякакви цели - да се наврежда и да се опитва да се манипулира съзнанието ни. 
Мила и любезна съм към всеки, позвънил на вратата ми, но към подобни "гости" съм негостоприемна! Учтиво ги помолих да напуснат, след като са влезли непоканени, но те упорито продължиха да звънят по етажите. Тогава се наложи да бъда рязка и да ги придружа до изхода (е, мъжа ми беше много притеснен, като му звъннах после по телефона). Естествено се опитаха да ми повлияят с речта си, защото наистина са добри оратори и психолози, и...естествено не успяха. 
Не ме е страх за болшинството разумни, образовани и възпитани в християнски ценности хора. Народа ни е силен, ако не с религията, то поне с вярата си.
Всички знаем - тя е устояла на робството (нека политиците и политолозите го наричат и с други имена), стотици години! И днес, сигурна съм, че тази вяра носим в себе си и тя е дори по-силна, отколкото си мислим!
Но какво се случва, когато вратата им отвори разочарован тийнейджър, или възрастна самотна жена...защото именно такива жертви си намират сектите! Нужно е в училище да се изучава религия.
И ми се иска на този свят празник - Рождество, да се обърна към всички българи по света - не предавайте вярата си, православието векове наред ни е било опора в трудни моменти, вярата ни е спасявала и извеждала напред!
Християнството учи на Любов, християнството е религия на Истината
 "Той е Пътят и Истината и Животът"!

Честито Рождество!
Нека сме живи, здрави и с чисти сърца! 
Нека се опитваме да правим добро, защото именно то носи радост за душите ни! 
Нека всички желания, пожелания и късмети се сбъднат! Амин!


4 коментара:

  1. Веси,
    напълно те подкрепям,Православието е велика вяра.Но не всеки я познава в нейната пълнота.Глава на Православната църква е Христос и нека Той благославя всеки човек на земята.Честито Рождество Христово ! Мир, благодат и здраве в твоят дом ! Честита Коледа !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, да, не всички познаваме добре религията, но имаме вярата.
      И аз не желая подобни проповедници да се опитват да ни я отнемат или подменят!
      Светли празници!

      Изтриване
  2. Честита Коледа, Весе и весели празници! Здрави и много щастливи бъдете всички у дома!
    Колкото до религията и вярата, всеки сам решава в какво да вярва. Всеки има глава на раменете си (с какво е пълна и на какви вълни работи е друг въпрос) и трябва да направи самостоятелен избор и да следва своя си път. Дали ще се довери на будизма, на исляма, на юдаизма, на християнството, на източно-православното, на католицизма или на друга религия няма никакво значение. Важно е да сме толерантни, да разбираме, уважаваме, не оспорваме и не осъждаме избора на другите, да не натрапваме своето виждане и вяра. И най-важното да уважаваме човека отсреща като човек, да си помагаме, да сме разбиращи и милостиви, да сме заедно в радост и болка. Лошо е когато религиите противопоставят и разделят хората, вместо да ги събират и сплотяват. Открай време те и алчността са основа за глобалните проблеми и това ще продължава, докато всички човеци не го проумеят и не приемат за своя единствена религия любовта към ближния. Затова не одобрявам и аз като теб подобно проповядване по улиците, по вратите на домовете ни и най-безцеремонно отблъсквам от себе си тези "доброжелатели". Не може някой да ми казва кое е правилно и кое не, в какво да вярвам и в какво - не! Ако някой се опита да погази достойнството ми, ще получи в отговор неуважение. Всеки сам ще намери пътя към своята вяра и храм.
    Прегръщам те, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама мнооого добре си го написала, Ирме! Тези секти, те са в противовес на всяка религия, те изопачават истината в свой интерес и облага. Именно затова опитват да привлекат слабите, които могат да се поддадат на внушенията им.

      Изтриване