сряда, 21 декември 2016 г.

Кюнефе

За първи път прочетох за тази рецепта в блога на 
МАРИЯ Пепеляшка. И докато не намерих суров кадаиф - не мирясах. Това беше преди години. Това е и първото ми приготвяне на кюнефе. Божествено е, много, много ми допада. Все още обаче трудно си намирам суров кадаиф в София. Последно си купувах от Гърция.
Мисля, че кюнефето може да замести сиропираната баклава по празниците, както се казва традициите не са това, което бяха:) Ако пък държите, като моите домашни на традиционната баклава, то тогава - направете си тази сладост по друг повод, или пък без повод - струва си!




250 гр суров кадаиф
250 гр  сирене Моцарела
5 ч.л. масло
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.вода
сока на 1/2 лимон
25 гр суров шам-фъстък - аз нямах и не съм слагала, но с него ще е по-вкусно
2 с.л. каймак или заквасена сметана - също не съм слагала



Кадаифа трябва първо да го разчепкате. Той  е спластен, а трябва да стане като топка пухкав памук, да се отделят всички кадаифени конци. 
После  се сварява сиропа - по една чаша захар и вода. Вари се 10 минути и той става гъст. Оставя се да се охлади и се сипва прясно изцеден сок от лимон. Винаги се слага студен сироп на горещ кадаиф!
Слага се една част от разчепкания кадаиф на дъното на тава. Но предварително обилно се намазва с масло. Отгоре се накъсва равномерно топката моцарела - на малки парченца, но да има навсякъде. Притиска се хубаво  моцарелата и върху нея се наръсва още един слой кадаиф. Пече се до порозовяване на кадаифа. Изважда се и се залива  с изстудения сироп.
Напада се на момента, на мен ми допада топличък.


Ако се абстрахирате от  старите и недобри снимки - ще се насладите на невероятна вкусотия:)

4 коментара:

  1. Веси,
    и аз четох за тази вкусотия със суров кадаиф.Но не съм пробвала да приготвям, не съм виждала да продават такъв кадаиф някъде.Обаче определено за празници този десерт е много изискан и красив.Заслужава си да се приготви.
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ако някога ти попадне суров кадаиф, опитай. Тук в София, по арабските магазини, макар и рядко зареждат. И от Гърция купувам.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесна рецепта! Благодаря!
    За всички,които се интересуват суров кадаиф се продава във Велико Търново в едно дюкянче на Самоводската чаршия. Можете да го съчетаете с чудесна екскурзия. Весели празници на всички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се и благодаря за гостуването тук!
      И аз съм чувала, че във Велико Търново продават суро кадаиф, дори май местно производство. Дано информацията е полезна.

      Изтриване