понеделник, 21 ноември 2016 г.

Ден на християнското семейство

"Семейството не е просто мъж и жена, плюс любов. Семейството са още децата, навиците, приятелският кръг, шкафът с чинийките и чашките, върху които стоят следи от твоята угарка, пружината, която е приела формата на две тела, неделните разходки...Хиляди възли. Възли от кръв и нерви..."
цитат от един чудесен български автор - Емил Манов



И моето виждане за семейството на днешния празничен ден.
Семейството...Тези, които като мен са имали щастието да имат прекрасно Семейство, като деца, както и тези, които, като мен са имали късмета да изградят прекрасно Семейство, заедно с техните половинки, както и тези, които, като мен биха искали и  децата им да имат щастливо Семейство ще ме разберат, ще разберат смисъла на тази дума, като и това, че я пиша с главно С. Останалите, които не са имали този късмет, или може би не са имали достатъчно желание, сила, търпение или бог знае какво, за да го имат - те не биха ме разбрали...Но нека не махват снизходително с ръка, загубили вяра, или може би никога не са я имали, защото, да, Семейството е свята ценност, която бих искала да продължи да съществува, докато има живот на земята. 
И макар да съм от консервативните хора, които все още намират смисъл в брака, не смятам, че той прави двама души Семейство. Всеки избира как да гради живота си, с кого и докога. Аз тук имам предвид онези невидими връзки, които свързват хората, така че ги превръщат в едно цяло. Спойка между двама души, която не обезличава личностите, а напротив - събира индивидуалности, които се допълват и обогатяват.
Безспорно е, че любовта на двама души е основата на това цяло, следват децата, внуците, а защо не и животните, които стават също членове на това цяло. Любовта, защото страст може и да няма, да е отминала, любовта, базирана не само на хормони, но и на разум. Не е и задължително тези хора да живеят под един покрив, макар да е нормално.
Какво е общото ли? Кое отличава Семейството от едно общо съжителство ли? Любовта в най-чистия и вид, доверието, отдадеността, искреността, търпението, безапелационната подкрепа, общите цели и изживявания,..сигурно има и още, и още...Семейството е своеобразен мост между нашето минало и нашето бъдеще.
Омразата, лъжата, изневярата не могат и не са част от никое Семейство. Това е една измама, тежко' на измамения, но още по-тежко` на мамещия, това е измамно щастие. Не съдя никого, всеки решава за себе си как ще живее. Но Семейството е ценност, която не заслужава да бъде поругавана от тези грозни постъпки и действия.
За мен да създадеш Семейство означава не да намериш човека, с когото ще живееш цял живот, а този, без когото не можеш да живееш и един миг. Така съм възпитана! 


Така съм възпитавала и дъщеря си. Защото Семейството е най-доброто училище за децата.



Семейството е една загадка, божи дар, но също така и усилия, воля, и ред други качества, с които да го заслужим, изградим и защитим.
Лесно е да хванеш някого за ръка, но по-важно е да не я пуснеш - и в щастието, и в трудните моменти! Семейството ни прави пълноценни същества, изгражда ни като личности, доусъвършенства ни, дарява ни с щастие, осмисля живота ни! 

Честит празник на всички, смятащи Семейството за ценност - нека в домовете ви цари здраве, разбирателство, уют, спокойствие и благоденствие!


20 коментара:

  1. Какво на напиша повече Весе -
    умееш, така хубаво умееш да пишеш...
    Честит и благословен празник на християнското семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, а ти така хубаво умееш да пе хвалиш:). Не знам дали имам заслуга, просто мислите ми се изливат на листа(монитора).
      Честит празник и на вас и вашите деца, Дианка! Бъдете щастливи!

      Изтриване
  2. Честит празник и на теб, Веси! Още дълги години да сте щастили вашето семейство! Не знаех за този празник, благодаря ти за споделянето :)
    С моето Веси също сме израстнали в такова семейство и смятам, че градим наше собствено сравнително успешно, та аз се приислявам към онези разбиращи смисъла на главното С.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стамен, радвам се, че чрез мен научи за един от най-хубавите, поне за мен християнски празници! И ти ме зарадва - прекрасно е младите хора да вярват и почитат Семейството! Да сте живи и здрави с адашката и да гледате с любов детето си, трудностите в живота да не ви отдалечават, а да ви сближават!

      Изтриване
  3. Веси, и аз се присъединявам към разбиращите смисъла на семейството с главно С. Толково хубаво си написала за разбирателството, уважението и любовта в семейството, че аз само мога да пожелая: нека има здраве, усмивки, обич и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  4. Нека има, Хрис! Ние блогърите от кулинарното интернет пространство по своему сме посланици на семейния уют! Да събереш семейството си на масата - това е предпоставка за изграждане на топлина и разбирателство в дома!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник и на теб, Веси!
    Здраве и благоденствие и в твоят дом да има, да са живи и здрави децата, да продължават да тачат ценностите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Пепи! Ако няма здраво семейство е много трудно на децата да намерят верния път. Здраве и късмет и за вас, макар едва днес ти желая.

      Изтриване
  6. Веси,
    и аз като теб напълно споделям това, което много точно и ясно си написала.Честитя ти празника и ти пожелавам здраве, благословение и мир в твоя дом.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радва ме еднаквото ни мислене по доста въпроси:)
      Вече ти честитих в другата тема вчера, но и днес ще повторя пожеланията за здраве и топлина в дома ти!

      Изтриване
  7. Веси,няма нищо по-хубаво от малките светове,които си изграждаме с толкова любов,надежди и усилия,а именно нашите семейства!Желая ти от сърце твоята приказка да е красива,нежна и даваща начало на хиляди приказки....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Миленка, точно малки светове, много хубаво си го казала! Прекрасни са и пожеланията ти, нека ви се връща, зная, че сме от една порода:))

      Изтриване
  8. Толкова красиво написано, Веси и толкова вярно! Честит празник с малко закъснение, но от сърце ви желая да сте здрави, щастливи и благословени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, така ви се радвам и на вас аз! Приемам пожеланията ти с удоволствие и на свой ред ти пожелавам да си винаги щастлива с твоето Семейство!

      Изтриване
  9. Животът има смисъл, когато ти си смисълът за някой друг! - това е моето верую.
    Здрави, щастливи и благословени бъдете всички у дома, Весе, обичайте се, подкрепяйте се и изпълвайте със смисъл всеки ден от живота си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така е, и аз харесвам тази мъдрост!
      Ирме, не мога да не ти пожелая, нищо че празника отмина и вие с Митко и децата, и внуците да бъдете здрави и да се държите един за друг! Топла прегръдка за двама ви.

      Изтриване
  10. Весе, семейството не е задължително да е един мъж, една жена и две деца. Аз, моята майка и моята дъщеря, живеещи под един покрив - нима ние не сме семейство? Ако един самотен баща или една самотна майка живее само с децата си - нима те не са семейство? Не коментирам гей двойките по разбираеми причини, но те също считат себе си за семейство. Хубави неща са написала за семейството, но според мен не е задължително да има непременно един мъж и една жена заедно с детето (децата им), за да има сговорно, задружно, щастливо семейство. Мисля си, че все пак има какво да коригираш в своите представи за семейството...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вале, не си ме разбрала правилно, или може би аз не съм се изразила правилно, нещо с теб вси се налага да се обясняваме.
      По-скоро съм наблегнала на факта, че семейството все пак тръгва от двама души, било мъж и жена, било гей двойка...В началото винаги са двама души, понякога така си и остават. Разбира се, че има хора, които по една или друга причина остават сами, живеят с родител, с дете, както написах, дори и животните са част от едно семейство. Именно това съм имала предвид - че семейството са "онези невидими връзки, които свързват хората, така че ги превръщат в едно цяло", както и това, че там, където има лъжи и омраза няма семейство, дори да има мъж, жена и дете...
      Както и да е, сега прочитайки, наистина виждам, че съм наблегнала на обичайния вариант, затова така ти е прозвучало, нямам претенциите да съм била изчерпателна, изхождала съм от масовия случай просто.
      И предполагам, ще се съгласиш, че и ти желаеш някой ден дъщеря ти да създаде свое семейство, да се отдели и да бъде щастлива...с мъж, с жена, с деца или без...това е!
      Аз искам всеки млад човек да се стреми към това - да има пълноценна връзка - семейство, християнско семейство!
      Не мисля, че има какво да коригирам в представите си за семейство, повярвай - широко скроен човек съм.
      Публикацията ми е изцяло посветена на празника, така, както аз го почувствах в момента, и не виждам необходимостта да изредя всички възможни форми на съжителство, да има ги и аз не ги отричам, отричам единствено фалша между хора, живеещи заедно и играейки си на семейство, но това също е мое мнение и не бих се намесила лично!
      Но принципното си мнение в моя си блог мога да изкажа!

      Изтриване
    2. Весе, всъщност аз добре те разбрах, но не мисля, че личният живот се нуждае от много публични излияния. Ние с теб си приличаме по това, че когато говорим или пишем, сме пределно откровени и искрени, Оценила съм това твое качество и съм си дала сметка, колко си приличаме всъщност. Разликата е, че на мен не ми харесва да си отварям сърцето в публичното пространство, аз преживявам нещата от живота насаме със себе си. Може би съм много интровертна, затова е така. Възхищавам се на силата ти да споделяш, но аз не мога да го правя... Затова и ще се въздържа от коментари за това какво искам аз за моето дете, предпочитам да чуя от нея какво иска тя за себе си. Единственото, което бих казала на глас е, че искам да е жива и здрава, спокойна и щастлива, както тя разбира щастието. Другото е Божия работа, нали казват, че "човек предполага, а Господ разполага"... Та и аз така... Поздрави и слънчев ден, Весенце!

      Изтриване
    3. Да, и аз мисля, че си приличаме по много неща, както и че уча от теб много неща. Понякога може би правя грешка с това излагане на лични неща на показ, понякога ми идва от вътре да го правя, знам ли...
      Не мога да не се съглася и аз за написаното за дъщеря ти - да, точно това е важно - какво искат те - това да им пожелаем да се сбъдне, и да - да са живи, здрави и щастливи! И за Божиите работи съм съгласна, дано ни закриля, поздрави и за вас!

      Изтриване