петък, 2 септември 2016 г.

Къпинов сладкиш с извара

Дъщерята цяло лято бере къпини, в близост до сервиза на зетя, да не повярваш, че в София имало от този горски плод. Правих няколко пъти сладко, правих чийзкейк, суров, сега дойде ред и на тази измишльотина, с налични и наложително належащи за употреба продукти в хладилника.




 Продукти:

250 гр обикновени бисквити, ползвам едни от 450 гр на Лидл, по фини са, с масло.
100 гр меко масло
2 с.л. течен шоколад
2 с.л. течна сметана

275 гр извара
200 гр заквасена сметана
200 гр течна готварска сметана
200 гр подсладено кондензирано мляко, гъсто
3 яйца
2 шепи къпини






Приготвяне:

Смилам в блендера бисквитите, добавям маслото, шоколада и сметаната с отново пускам, да се смесят. Получава се ронливо тесто, което разстилам във форма за пай, или обикновена тавичка.
Оформям лек борд, притискайки добре с пръсти или лъжица.
Разбивам изварата, сметаните, подсладеното кондензирано мляко и яйцата с пасатор. Сместа е рядка, на това да не ви притеснява. Изливам върху основата, отгоре нареждам къпините. Пека на 200-220 градуса, докато стегне, бързо става. Оставям във фурната, докато се охлади.




Десерта не бе достатъчно сладък за вкуса ни, затова приготвих къпинов сос, като сварих шепа къпини със захар и малко вода, прецедих и в още топлия сок добавих 1/3 пакетче желатин, разбърках добре и излях върху сладкиш. Сложих да стегне в хладилника, стана много бързо. Сега вече се насладихме на прекрасен вкус!










12 коментара:

  1. Вкусничко е, Весе. Вкусно звучи. Много ме радва, че българките вече масово използват изварата за направа на различни домашни вкусотии. Допреди няколко години не беше толкова масова практика - аз се научих в Русия на това. А тук ме гледаха като да съм паднала от Марс. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, аз обичам извара от дете. Баба приготвяше домашна и още помня вкуса и.
      Ползвам я и за направата на различни солени и сладки неща, и то не от няколко години, а от много, много. Даже с учудване разбрах, че и в руската кухня е доста използвана, но това едва откакто съществува интернет:).

      Изтриване
  2. Скоро правих и аз изварен чийзкейк и вярвам,че е великолепен!Особено с любимите ми къпини,та макар и градски :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, на мен пък честно казано не са ми много любими къпините, заради семките, които не могат да се дъвчат, но иначе пък са много ароматни и сочни.

      Изтриване
  3. Прелестен е, Веси! И къпините си личат, и кремът изглежда много фин и нежен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много изкушаващо предложение Веси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Веси,
    прекрасен чийзкейк с къпини се е получил, а добавката на извара е чудесно допълнение.Използвам извара често и аз, правим си домашна на село и е много вкусна веднага след приготвянето.Но с къпини сладкишът ще е неустоим наистина.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много обичам домашна извара, но баба я правеше от течността, която се отделя при приготвяне на овче сирене, от така наречената суроватка, баба я наричаше цвик. Затваряше и в буркани есента и имахме за цяла зима.

      Изтриване
  6. Страхотно предложение, Весе,
    с много аромат, с извара и изкушаващо представяне!
    Чудесна е новата ти серия рецепти със сладък и солен вкус -
    ще обобщя всички с поздравления за теб!

    ОтговорИзтриване