понеделник, 15 август 2016 г.

Голяма Богородица и Пълнена питка с кайма и патладжан

Голяма Богородица е!
Нека отправим молитва за здраве - за нас и децата ни, за закрила и по-добър живот за всички ни, за повече доброта и разбирателство помежду ни!

Тази баница с патладжан и кайма, беше едно от първите по-странни неща, които съм опитвала и приготвяла още през далечната 2000 година. Като дете, израсло в семейство, в което се готвеше(и продължава) само традиционна храна, естествено беше да пренеса това и в своята кухня. Та близо десетина години, откакто се омъжих и детето поотрасне си готвех само обичайните неща - супа - пилешка, топчета, боб, леща, основни - мусака, сърми, пълнени чушки, пържоли, кюфтета, скара, десерти - кекс, торта, компот, сладки, салата - шопска, домати и краставици, руска, снежанка. В общи линии това беше. Когато започнах работа през 2000 година обаче, вече и интернет имаше, и в работа, и в къщи и къде от колеги, къде от интернет започнах да приготвям и по-различни и интересни рецепти. Така беше и с тази баница, рецептата за която публикувах през 2006 г. в "Гответе с мен", за тогава си беше новост.
Наскоро бях купила патладжан и дъщерята ме подсети за любимата баница, но спомена нещо от сорта "а защо не направиш такава питка". Е, толкова ми трябваше на мен и ето:

Пълнена питка с кайма и патладжан





За тестото:
300 мл хладка вода
20г мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
около 500 г брашно




Плънка:
250 г кайма
500 гр опечен, обелен и нарязан патладжан
сол
2 домата
100 гр пушено топено сирене



Приготвяне:
Маята се разтваря във водата заедно със захарта. В брашното се изсипват маята, солта и олиото. Меси се, аз месих в робота до сравнително меко тесто. Оставя се да втаса.
През това време каймата се запържва, заедно с патладжана.
Втасалото тесто се разточва. Тавата се  намазва леко с олио. Разстила се разточеното тесто така, че краищата да излизат извън тавата. Изсипва се каймата и се разпределя равномерно. Висящите краища тесто се обръщат отгоре, като борд. Домата и пушеното сирене се нарязват на кръгчета и се нареждат с припокриване върху плънката.

Пече се в загрята фурна на 180 - 200 градуса до готовност.




На подобна идея попаднах при Илианка и се възползвах от нейната рецепта за тесто, но следващия път бих го обогатила с мляко или яйца, а може и с двете.

11 коментара:

  1. Веси,
    честит да е празника за всички ни, с малко закъснение.Голяма Богородица е и ден на нашия град - Варна.Имаше и заря по този повод.Подобаващо за празника си приготвила питка, но с интересен пълнеж.Чудесна е, да са живи и здрави и всички именници ! Честитя им с малко закъснение, но при нас този ден беше почивен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник, Веси! Много е хубава питката, не ми е хрумвало да правя с подобна плънка. На мен ще ми хареса със сигурност ;). Поздрави и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, опитай - с любимо тесто, плънката е вкусна!

      Изтриване
  3. Започнах да преглъщам, преди да съм дочела края :) Непременно ще пробвам, домашният хляб във всички варианти е най-голямото ми изкушение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при мен е така, Петя - тестеното много ме изкушава, лятото по-рядко правя, но зимата - непрекъснато:))

      Изтриване
  4. Живи и здрави да сме и нека Св.Богородица ни закриля! Питката е чудесна, това си е цяло ястие празничен специалитет. Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, дано е така за всички - здраве, мир и благодат!
      Наистина може да замени хранене тази питка.

      Изтриване
  5. Много ми хареса питката с тази плънка,Веси,пак си открих нещо по мой вкус при теб,благодаря ти и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, това толкова ме радва, и аз все си намирам при теб нещо вкусно и любимо!

      Изтриване
  6. Страхотно предложение, Веси, много апетитна е тази питка с плънката от патладжани и сирена.
    Живи здрави да сте и вие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И каймата като добавиш...вкусна бе!
      Поздрави и у вас!

      Изтриване