вторник, 14 юни 2016 г.

Сладко от бъзов цвят и портокалови корички

Ето още едно предложение от мен с любимия бъз:)

Сладко от бъзов цвят и портокалови корички





Продукти:
20 цвята от бъз
1 л. вода
1 кг захар
сока от един портокал(моят бе много сочен)
корита на 3 портокала

3-4 цвята бъз





Приготвяне:
Процедираме като при другото сладко, както и при направата на сиропа. Накисваме за 24 часа цвета във водата, прецеждаме, изхвърляме цвета, добавяме захарта, разбъркваме и оставяме за още 24 часа. Тук измиваме щателно портокалите. Настъргваме портокаловата кора с уред на тънки лентички, може да се обели и с нож и да се нареже на дълго или в желани форми.. Накисваме и корите в студена вода също за 24 часа. След като изтекат добавяме към сиропа сока от портокал и сваряваме до гъст сироп - да не се разтича капка, върху порцеланова чиния. Тогава добавяме коричките, отцедени и подсушени и след като сменят цвета си с карамелен, слагаме цвета от бъз, почистен от дебелите жилки с ножица. След няколко минути сладкото е готово и го наливаме в сухи бурканчета. Затваряме и обръщаме, докато изстине. Ароматно, свежо, красиво...истинска наслада.

















И докато го приготвях си пийвах портокалов сок с хрускави цветчета:)







6 коментара:

  1. Много е красиво! Ако си намеря цветове, непременно ще опитам. Винаги си суша за чай, а това е съвсем неочаквано предложение. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пете, аз не харесвам вкуса на сушения бъз за чай, странно...Но пресен на сок го обожавам. Даже си замразих цветове във фризера, ще споделя дали се е получило, когато зимъска реша да го употребя! Опитай и това, ако намериш - ароматно е!

      Изтриване
  2. Веси,
    и това сладко е разкошно, даже сигурно е по - ароматно.Много обичам и аз ароматът на бъзов цвят, но портокаловата кора и сок са чудесно допълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели, измислила бях и други приложения, но да видим, време не ми стига:)

      Изтриване
  3. Красиви снимки, омайни аромати и свежест на финал. Прекрасна публикация! Поздрави, Весинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Катенце...много похвали, много нещо, прегръдка!

      Изтриване