неделя, 29 май 2016 г.

29 май с шоколадова торта!

Понякога щастието е толкова осезаемо, толкова близо до вас и толкова категорично, че само трябва да  имате очи, за да го видите, сърце, за да го уловите и характер, за да го задържите! И да го превърнете от поредица от мигове - във вечност! От ежедневие - във начин на живот! И тогава не са ви нужни нито други любови, нито бляскава кариера, нито царски палати, нито злато, бижута и коли...тогава всичко ви е достатъчно! Прощавате си грешките, заедно се учите да не рушите, а да градите, заедно боледувате и заедно празнувате! Заедно постигате всичко! Тогава ви е достатъчно, че всяка сутрин се будите един до друг, тогава ви е трепетно, дори след няколко часа раздяла, тогава целият ви свят е пълен, тогава имате всичко! Не, не живеете в розови мечти, но мечтите ви са общи и всяка една осъществена ражда следваща. Не, не спирате да се развивате, но го правите естествено, без пресилване и учейки се един от друг. Не, не спирате да критикувате, да спорите, да сте гневни дори, но го правите в името на своето общо усъвършенстване! Не, не защото се задоволявате да искате и получавате малко, а защото не се щадите да давате много, да давате всичко.Във всеки един миг не спирате да обичате и да подчинявате всичко останало на това! Кой би могъл да каже чувствата ли са водещи или разума, а може би е нужно достатъчно и от двете! 
И всичко има само едно име - Любов!
Благодаря на Бог, че ми я изпрати и пожеланието ми днес е молитва за здраве, дълголетие и ... другото си го можем!

Честит рожден ден на виновника да усещам и напиша всичко това!



Шоколадова торта











Тортата за празника е, както каза дъщерята обикновена:), но пък по вкуса на рожденика. Както винаги причината да направя по-сложна торта е в липсата на време, заделихме го за други занимания:)) Идеята видях при Вики, но промених доста, така че вкуса е доста различен, вида горе долу повторих, най-лесен ми се видя, макар друго да ми се въртеше в главата.
Често да ви кажа направата на тази торта отнема сигурно половин час, без да броим изчакването да стегне. Сутринта за 15-20 минути направих блата и крема, стегнах в ринга и оставих в хладилника. Прибрахме се в 16 часа, направих глазурата и крема за шприцоване, украсих, пак в хладилника. Толкоз!



Парче ще черпя по-късно.

Продукти:
Блат:
280 гр обикновени бисквити
125 гр масло




Крем:
300 гр черен шоколад
400 мл сладкарски крем от Лидл
250 гр маскарпоне
250 гр рикота
200 гр цедено мляко Олимпус
120 гр захар
1 пак. желатин



Глазура
100 гр черен шоколад
100 мл течна сладкарска сметана

Украса:
100 мл крем сладкарски от Лидл
40 гр черен шоколад
2 п. стабилизатор за сметана



Приготвяне:
В робота натрошавам бисквитите, добавям маслото и отново пулсирам. Разпределям сместа във форма за торта с подвижен ринг, като оформям и борд. Слагам в хладилника, докато разбия крема. Смесвам маскарпонето, рикотата, цеденото мляко, захарта. В друга купа разбивам сладкарския крем и разтопявам шоколада в МВ. Смесвам трите смеси. Разтварям в 2-3 с.л. вода желатина и стопявам на водна баня. Добавям го към крема, изливам върху основата на тортата. Прибирам в хладилника да стегне за няколко часа. Загрявам сладкарската сметана, добавям шоколада и бъркам до стопяването. Изливам в центъра на тортата, като внимателно завъртам, да се облее цялата торта отгоре, без да потича по стените. Слагам в хладилника за 10 минути. През това време разбивам сладкарския крем, добавям половината от стопения шоколад в МВ и стабилизатора. Разбивам. Шприцовам от този крем по ръба на тортата. С останалия шоколад правя шарги отгоре върху глазурата. Тортата е готова:))

16 коментара:

  1. Много здраве и дълъг, споделен живот, заедно!
    Тортата е чудесна, Веси!

    ОтговорИзтриване
  2. Много и щастливи още години заедно в любов и сговор, Веси!
    Жив и здрав да е Росен, да ти е все така любяща опора!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Весе,
    прекрасна торта за прекрасен човек -
    още дълги години в здраве, споделена любов и много щастие заедно!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за рожденика!
    Здраве и много късмет му пожелавам, Весе, а на двама ви дълъг, сладък и доволен живот, изпълнен с щастливи мигове и сбъднати мечти!
    Тортата е разкошна, със сигурност и много вкусна! Весел празник и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Жив и здрав да ти е рожденника, Веси! Още много години в сговор и разбирателство да живеете, и да се обичате! Тортата е чудесна! Щастлива седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, Пепи, Диани, Ирме, Теди, добре сте дошли на празничния ден!
    Благодаря ви за хубавите пожелания, за похвалите!
    Вече смело мога да ви препоръчам и тортата, хапнахме и останахме доволни, особено рожденика. В блата би могло да се сложи още масло, леко песъчлив е така и се разпада. Ще добавя и в рецептата коментара!
    Хубава седмица, момичета!

    ОтговорИзтриване
  7. Жив, здрав и много щастлив да ви е рожденика, Веси!
    Много обич, разбирателство и уважения има винаги във вашето семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Хриси, мернах и аз при теб торта и подобаващ повод, но ще намина за повечка, ще поседна даже:)

      Изтриване
  8. Много здраве и щастие пожелавам на рожденика. И в семейството ви винаги да има разбирателство, любов и радостни мигове!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се да те видя отново тук, беше поизчезнала малко:))Благодаря за пожеланията, бъди здрава!

      Изтриване
  9. Да ви е жив и здрав рожденикът! А тортата колко да е обикновена? По-важно е, че е направена с много любов и изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, то ако зависи от дъщерята все нещо сложно ще ми измисли за направа, я самолет, я кораб:)), та затова тази и се вижда обикновена.
      А за мен пък е обикновена не толкова с външния си вид, колкото с направата - нищо не се пече, нищо не се вари:))

      Изтриване
  10. Честит празник! Чудесна торта!

    ОтговорИзтриване
  11. Веси,
    да ти е жив и здрав рожденника.Много още щастливи мигове ти желая в здраве, взаимна обич и разбирателство.Тортата е прекрасна и подходяща за празник, типична домашна торта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Ели! За хубавите, сърдечни пожелания, за похвалите, които ми отправяш, за времето, което отделяш да надникваш! Прегръдка!

      Изтриване