вторник, 24 май 2016 г.

За 24 май - с любов!

И тази година, както миналите две - 24.05.2014 и 24.05.2015  - няма да пропусна да отбележа 24 май  - деня на славянската писменост, просвета и култура в блога си!
Защото докато ги има езика ни и писмеността ни, ще ги има и българския дух и идентичност, ще ни има и нас, като нация!
Поклон пред делото на великите братя, равноапостоли и християнски учители, както и пред всички техни ученици, просветители, даскали и патриоти!
Не само ценя и обичам езика си, учителите си, Родината си, но се гордея, че съм възпитала това и у дъщеря си!  Тази вечер, заедно с близката и приятелка от детинство, която живее в Америка, но в момента е тук,  организираха среща с учителката си от 1 до 4 клас, която толкова обичат. Обичат я, защо пося у тях онова зрънце любов към учението, към родното, към мисленето, което зрънце ги прави достойни хора и ги свързва, дори разделени на хиляди километри.
Приятелство, устояло на времето и разстоянията! Хиляди спомени. И един спомен за първия учебен ден, който те никога няма да забравят! И за празника на буквите, в края на първи клас, на 24 май!
И аз си спомням едно стихче, на Галина Златева, което дъщерята сричаше, не,  свободно четеше, нетърпеливо, още преди да тръгне на училище:


Азбука


Буквичките вече уча
и дори да сричам знам.
Затова не ми е скучно
вкъщи, щом остана сам.
Вземам книжката и ето —
 в стаята ми идват пак
седем весели джуджета,
огнен змей и млад юнак.
Азбуката вече зная!
Мога книжки да чета!
Най-голямата магия
съм научил на света!

Такава е нашата азбука - Магия!
Честит празник!
Нека не пропускаме този повод за национална гордост и самочувствие!
Отделете време да предадете този огън и на децата си!

10 коментара:

  1. Честит празник, Веси!
    Това е най-любимият ми празник. Но тази година ми е много тъжно на този ден...

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник и на теб, Веси!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит да ни е вълнуващия и най-български празник!
    Това е денят ,който би трябвало да ни определи като самостоятелни,горди,значими,интелигентни,родолюбиви и умни хора,обединени от словосъчетанието БЪЛГАРСКИ НАРОД....Дано!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано...Аз го вярвам, вярваш го и ти...ще бъде!

      Изтриване
  4. Честит 24 май, Весе - светъл, вдъхновен и пребъдващ!

    ОтговорИзтриване
  5. Веси,
    честит празник на патерици.Две неща издигат българския народ като нация - Православието и българската азбука.Нека тези празници пребъдват и водят народа ни към светло бъдеще и просперитет.А химнът има изменение в текста, това всъщност е оригиналът, който по време на соц.режима е променен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, да може би това са основните, но...мисля, че не са само две нещата, заради които да се гордеем, много са, наистина...да не ги изреждам сега, сигурно и много ще пропусна...но ние сме велика нация! За съжаление, не само химна, а много, много факти и истини са укрити, изопачени и унищожени по времето на соца...жестока е била и за за жалост има още остатъци от тази манипулация...Но истината рано или късно излиза наяве, историята отрежда своето място всекиму и предателите на собствения си народ биват наказвани...

      Изтриване