сряда, 10 февруари 2016 г.

(Почти) кексът на Инчето


Когато преди около месец видях този кекс при Инчето, останах очарована от шарката му. Реших, че непременно ще направя, още повече че кекс рядко правя, все на по-засукани неща се хвърлям. А обичаме, с чаша кафе или млекце. Е, направих само след дни, но разбира се - чела, не дочела - редувах по една лъжица от двете смеси, като освен, че сместа ми беше доста гъста, се оказа, че кафявата е повече. Колко бях разочарована, когато го разрязах и шарката...не беше такава, да не кажа, че почти не личеше, просто по тъмен кекс, тук там с леки светли ивици:( Едва тогава се зачетох и видях, че трябва да се сипват по две лъжици от всяка смес, като Инчето също беше показала кекс с по една лъжица, но с по-добър вид от моя. Вкуса обаче беше фантастичен и "грозничкия" кекс беше опапан веднага, основно от мен и мъжа ми. Съчетанието му с топло прясно мляко е божествено, топи се в устата...








Естествено, че си обещах да го направя, както си му е реда, та да си стане и красив.
Обаче дали защото яйцата ми са били по-малки от необходимото първия път, или защото лъжицата ми е по-малка, както казах, гъста ми беше сместа, не се разстилаше във формата, дори и след почукване. Затова си бях решила - ще сложа 5 яйца този път. Да, ама се оказах с 4 в хладилника, а с болното гърло не ми се излизаше навън. Затова смених половината масло с олио. Резултата е повече от добър. И шарка си имах, и вкуса не пострада, и по-пищна украса направих, и по-малко калорично, и по-икономично:)))




Благодаря, Инче, за чудесната рецепта - и в оригинал, и в този вариант ще присъства често на масата ни!



Продукти:

4 яйца 
120 грама краве масло на стайна температура
120 мл. олио
1 ч.ч. захар
ванилия
8 супени лъжици прясно мляко
1 пълна ч. л. бакпулвер
1 и 1/2 ч. ч. брашно






за оцветяване 
6 с.л. какао
3 с.л. захар
5 с.л. прясно мляко 

10 грама краве краве масло за намасляване на формата 
1-2 супени лъжици брашно за формата 




Приготвяне:

Необходима е форма за кекс с дупка в средата, с вместимост поне 2 литра и половина, която мажем с масло и поръсваме с брашно, като излишното изтупваме. Оставяме настрана.
В купа разбиваме мекото краве масло със захарта и олиото с миксер,  добавяме  едно по едно яйцата, продължавайки да разбиваме. Следва ванилията,  брашното, смесено с бакпулвера, редувайки го с прясното мляко. Отделяме 1/2 от сместа в друга купа, към която добавяме продуктите за оцветяване и пак разбиваме.
Във формата за кекс поставяме две пълни супени лъжици от бялата смес, точно върху тях изсипваме 2 пълни супени лъжици от кафявата смес. Точно от другия край на формата за кекса процедираме по същия начин, редувайки бяла с кафява смес, до приключване на двете смеси. Накрая  леко  потупваме, формата, за да се изравни нивото на сместа.
Печем в предварително затоплена фурна на 170 С  с вентилатор, за около 40-45 минути, проверяваме с клечка. Изваждаме кекса от фурната и го оставяме във формата да се охлади за около 15 минути, след което го изваждаме от нея, обръщайки го върху поднос. Оставяме кекса да се охлади още. Поръсваме с пудра захар или заливаме с шоколад, аз направих второто този път.





12 коментара:

  1. Оооо голяма разлика.........Ина е написала: Отделяме от сместа 1 и 1/2 чаени чаши, които добавяме към купата с какаото. Разбъркваме с лъжица до равномерно оцветяване на сместа.

    ОтговорИзтриване
  2. Няма нужда от ирония, струва ми се:)
    Не съм казала, че има голяма разлика. И всъщност не това е разликата.
    Просто замених половината количество масло с олио, именно затова съм написала, че това е почти кекса на Инчето, защото не съм спазила точно нейната рецепта при повторното приготвяне. Първия път я изпълних дословно и заделената чаша и половина от сместа, в която добавих какаовата, ми се получи повече от бялата. Именно това беше причината втория път да разделя цялата смес на две и добавих останалите продукти директно, без предварително разтваряне.
    Не виждам къде според Вас е проблема:)
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Кексът е абсолютно вкусен, потвърждавам, както и това, че при чаша и половина тъмната смес е повече от светлата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! Радвам се за посещението на блога, добре дошли!
      Кекса е чудесен, не зная, може би идеята си е такава, да е повече тъмната смес, на вкус е добре и в двата варианта. Поздрави!

      Изтриване
  4. Да за вкуса и изгледа спор няма, но защо не се получава както при Ина може би има още нещо или....да питаме нея

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм доволна от резултата:)
      Инчето, ако се появи ще каже.

      Изтриване
  5. Веси,аз предпочитам олиото в кексове,така че абсолютно ти вярвам колко много ви се усладил номер 2,а и личи от снимките колко е пръхкав,разкошно изглежда!Друго съм намислила да правя през уикенда и сега ще има да ми се върти в главата твоето парченце кекс :) .

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, радвам се много, че си одобрила, чудесен е кекса!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей ме, на, с голямо закъснение :) Разкошен е, Веси! Да, сместа е по-гъста, затова с лъжица леко си помагаме (разстиламе), както и от време на време съвсем леко потупваме формата. Ще трябва да заснема едно видео, търси се оператор :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еййй, благодаря, че се отби, че и одобрииии:)
      Винаги съм насреща за помощник, особено, ако наградата накрая е да опитам приготвеното!

      Изтриване
  8. Веси, бързам да се похваля с вкусния кекс! Днес го опекох и почти топъл го разрязах, Миланчо веднага го нагъна...хахахаха...с топло какао с млЯкце, рече "мнооого вкусен", аз чак довечера ще пробвам, въпреки, че харесвам по-наситено-сладки десерти :) Направих го изцяло с масло, исках да си спазя рецептата, но и аз като Роси предпочитам олио, не изсъхват бързо. Наложи ми се да добавя още малко прясно мляко в двете смеси. Чета коментара на анонимния...в рецептата на Ина пише, че от бялата смес се добавя 1/2 чаша към кафявата, може би е редактирала, но така си беше точно! :) Много благодаря за рецептата :) и на Инчето, разбира се! Ще го правя пак, то е ясно! Целувки за теб, Весенце!

    ОтговорИзтриване
  9. Бързачка си ти, щом Миле е доволен, резултата е чудесен:)) не съм го правила скоро, ще трябва, само да изядем тортата:)) И аз те целувам!

    ОтговорИзтриване