неделя, 31 януари 2016 г.

Панагюрище

Не бях ходила в този град. Впрочем, съвсем за кратко, преди много, много години, като ученичка, когато имаше военно обучение (тези, които са ми набори знаят за какво говоря, а на по-младите едва ли бих могла да обясня на кратко:))
Пребиваването ми сега беше служебно, на семинар, но пък имахме цели 5 свободни часа първия ден, защото пристигнахме рано и също толкова последния ден, защото автобуса за София беше късно.
В резултат на това се сдобих (освен с нови, полезни знания и контакти с колеги) с много, много приятни впечатления от града, възползвах се от СПА екстрите на хотел Каменград, където бяхме отседнали, натанцувах се едната вечер на воля, направих милион снимки - толкова красиви и интересни неща видях, и накрая...като се прибрах  -  се разболях:((
Много неприятно, явно - 20 градуса не са за разходки навън, поне за мен. Пък и така се разболях, че от два дни съм без глас, днес успявам да шептя, но вчера и това не можех, ситуация едновременно стряскаща и смешна.
Реших обаче, че снимките, които направих и впечатленията, ще запазя не само за себе си, но и ще споделя тук - в блога - с една единствена цел -  да изпитате и вие национална гордост, да събудите историческата  си памет и да видите много, много красота, която просто не смогваше да заснеме обектива ми(батерията на няколко пъти пада от студа).
Никакви претенции нямам нито за качеството на снимките, нито за точност във фактите и в изказа си по историческата тематика. Дано само успея да предам чувствата, които изпитвах - възхита, трепет, преклонение, удивление, напълних очите и душата си с красота.

Разходката първия ден по светло - красив, просторен е центъра на града - току пред хотела.




Минахме и през магазините, от където си закупих чудесни хавлиени кърпи на "Яна", както и пижама за дъщерята, при това на изгодни цени на производител. 
Време беше за обяд и местните ни препоръчаха "Старата къща" от комплекс "Джуджева къща". Чудесна беше и обстановката, и храната там. Хапнахме с колежката по една пилешка супичка, ориз със спанак и манатарки, и крем карамел:)















Много интересно иглолистно дърво имаше в двора.



Ето и хотела.





Видно е, че във външния басейн не можахме да поплуваме, но и не можахме да се 
попързаляме:)





Много красив беше центъра по тъмно, още стоеше коледната украса, макар и на 20 януари.


















Ще има продължение, интересното тепърва предстои:)

21 коментара:

  1. Отговори
    1. Че как няма да мина, обиколих ги отвсякъде, нали за това се и разболях после:)), голям студ беше, брей!

      Изтриване
  2. Ох, толкова българско и красиво. От ученичка не съм била там... Много, много ти благодаря за тази публикация! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Катенце - съхранена българщина, ще видиш в по-следващите публикации, да ти настръхне косата от обстановката в старите къщи..., къщи, където са живели истински родолюбци и герои...чувствах, че летя направо!

      Изтриване
  3. И аз само като ученичка съм била... Мечтая си един ден да имам възможност да пътувам - толкова обичам, толкова места чакат да ги видим... Благодаря, Весе!
    Прегръдки и ще чакам публикация за военното обучение. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дааа, Гери, и ние по ред причини не сме могли много да пътуваме, а страшно обичаме, и толкова има какво да се види навсякъде.
      Разсмя ме с публикацията за военното обучение:)
      Това остава, но защо пък не, провокираш ме да изровя някоя снимка и да я увековеча и тук:))
      А инак дъщерята и преди малки ме критикува, че не се знаело за какво е блога - за кулинария ли, за поезия ли, сега пък и "Панагюрското съкровище помести":)) Голям критик ми е тя:(

      Изтриване
  4. Оооо Весенце, благородно ти завиждам за снега, студа и за красотата на този български град. Снимките са чудесни!!!
    Оздравявай! Прегръщам те!
    И да си направиш инхалация, ей!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, така ми се искаше да си до мен, чудесно щеше да ни е!
      Хе, кой ме хвали за снимките, изчервих се:)))
      Забравих за инхалацията и си легнах:(, ей такава несериозна към себе си съм...утре ще е...

      Изтриване
  5. Оздравявай, че при мене стана страхотна пневмония... И чакаме продължението...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дзверче, съжалявам да прочета, лекувай се и дано продължението да е бързо оздравяване без последици. Един път ми се е случвало и на мен, преди 2 години и знам какво е, 6 месеца се лекувах и нищо не ми помагаше, накрая от само себе си отшумя просто.

      Изтриване
  6. Веси, ако си още без глас си направи меден компрес, на мен много ми помогна! Бързо да оздравяваш ;)
    Снимките и разказа са страхотни, ще следя и другите публикации с интерес. Нямам спомени да съм била в Панагюрище, затова ще се радвам да прочета и видя снимките ти! А те са добри! Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Геси, върнах си гласа, но още не мога да пея и да се карам:)), т.е. един такъв измъчен го вадя:)). Компрес на гърлото ли? Как?:))
      Радвам се, че ти е интересно и ти харесва!

      Изтриване
    2. Веси, ето тук съм го написала как го правя: http://bakerymom2.blogspot.bg/2015/08/blog-post_94.html?m=1
      Много лесно се прави, и помага ;)

      Изтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. То по принцип там си е един уникален край с люти бунтовно настроени хора, които и сега защитават българщината и имат гордост. Веси, чакам с нетърпение снимките, а Лековата къща е една от най-красивите. Ние често ходиме натам. От 2 години там се организира и Световно състезание по фойерверки и е интересно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямах много контакт с местните, за да усетя този лют нрав, в сферата на обслужването са любезни:), слава богу:)
      Направи ми впечатление, че по центъра има хора, но по улиците на града си беше пусто, жива душа нямаше, ама то кой луд като мен ще обикаля на -20 на студа с фото в ръка:))
      Знам, че вие сте скитни и това е чудесно, но си трябва време и средства, ама много скъпо по тези хотели по страната, бре, то в чужбина по евтино.
      Честно казано, като изключим СПА-центъра(на което аз не държа особено), за 4-звезден хотел не ми се струва да отговаряха условията и цените, не бих го посетила на частно, за една нощувка ти одират кожата. То и за това повече чужденци има по тези места, а ние не можем да припарим. Но...това е друга тема, да не развалям приятните моменти, които имах.

      Изтриване
  9. Веси,
    не съм била в Панагюрище и съм впечатлена от снимките.Много красиви градчета има в България.За жалост скъпичко е навсякъде.И аз обикалям страната понякога, когато имам турнета.А за ваенното обучение - ходила съм и аз навремето.Днешните млади хора не знаят, но ние си го знаем, весело беше.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, наистина има много красиви градчета. А ти кака така - турнета - танцуваш ли, пееш ли, брей още някой талант скрит при теб:)
      На мен честно казано не ми беше много весело на военното:( Може би глезена съм била, но събуждането посреднощ под тревога, последващо от обличане и привеждане в пълно бойно снаряжение за 2 минути, плюс среднощен поход с противогаз на 2 километра нагоре в планината не ми беше никак забавно:((, даването на наряд пред бунгалото, също посреднощ - бррр, аз си бях бъзла:))

      Изтриване
  10. Веселка, пак си шетала ти :) Аз не съм била в Панагюрище, но много близки хора имам от там и ми бе много приятно да разгледам макар и бегло града, в който все така любезно ме канят. Много усмихнати кадри! някъде имаше ли патешка супа, че след като прочетох за твоята така ми се прииска да я опитам ? :) Поздравления и за оригиналната торта! Майстор си ти! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, то не ми се случва на мен много често, особено зимата - доброволно не тръгвам никъде, ама тук беше наложително. Не съжалявам, обаче, особено усещане имаше така града в студа - сякаш се пренесох в минали времена...
      Патки не видях никъде, но ти не се помайвай, ами отивай да гостуваш в градчето:)

      Изтриване