събота, 30 януари 2016 г.

Сгряваща патешка супа

Сгряваща патешка супа



В този студ ми се искаше да направя някаква сгряваща супичка, във фризера имах патешки маншон и потърсих в нета рецепта. Първата, на която попаднах беше тази и въобще не се поколебах, бабините рецепти са винаги чудесни за мен.



Продукти:
1 кг патешки маншони
3 средно големи картофа
2 моркова
2 голяма глава лук
1 скилидка чесън
2 шепи фиде
универсална подправка (домашна пикантина)
целина
чубрица

За застройката:
2 яйца
2 равни супени лъжици брашно
¾ чаена чаша кисело мляко



Приготвяне:

Измийте и почистете много добре патешкото месо, аз махам кожата.
Сложете маншоните да се варят в тенджера заедно с обелените цели картофи, моркови, глава лук и скилидки чесън. Добавете в тенджерата при тях сол и подправка.
Не добавяйте олио – патешкото е достатъчно мазно.
Аз варих в тенджера под налягане.
След като сте сварили месото и зеленчуците, извадете картофите, морковите, лука и чесъна в една купа и ги пасирайте с вилица. Извадете маншоните от тенджерата, оставете ги за няколко минути да изстинат и ги обезкостете. Обезкостеното месо накъсайте.
Върнете обезкостеното месо  обратно в тенджерата и изчакайте супата да заври. Ако по време на варенето водата се е изпарила, добавете към бульона гореща вода.
Добавете към врящата супа чубрицата, магданоза и целината, както и две шепи фиде.
Докато фидето се вари, може да приготвите застройката.
Яйцата, брашното и киселото мляко се разбъркват в малка тенджера до получаване на гладка каша и тенджерата се слага на котлона. Застройката постоянно трябва да се разбърква, за да не загори. Щом  заври и се сгъсти, е време да започнете да добавяте от патешката супа към нея – черпак по черпак, като разбърквате постоянно. След като сте сипали при застройката 2-3 черпака от супата, можете да я излеете в тенджерата със супата. Разбърквате добре супата със застройката и сте готови да сервирате.



4 коментара:

  1. Мда, Бате, супата е на нечия баба, ама не на моята, а на бабата на собственичката на блога "Пътеводител на Галактическия кулинар":))Ама и на нас се услади:))

    ОтговорИзтриване