четвъртък, 28 януари 2016 г.

Хайде на скарата:)

Торта скара






 Тази торта за приятел на децата направих в две поредни вечери, но за по-малко от 1 час общо. На всичко отгоре на втората вечер ни бяха докарали нови мебели и къщата беше претъпкана и обърната нагоре с краката(не че напоследък това не е обичайното и състояние с три животинки от човешки тип и три от котешки:)))
Е, понякога ежедневието ми предоставя такива предизвикателства.
Не обичам да ползвам готови блатове, но липсата на време го налага, макар рядко. Едната вечер разбих крема, сглобих тортата и замесих фондана, който е добре да отлежи 24 часа.
На втората вечер измазах тортата с масления крем, покрих с фондан и украсих. Идеята беше на дъщерята, като и направата на чушката, кърначето и пържолата са нейно дело:)).
Тортата е на същия този Мето, приятел на децата, за който правих тортата самолет.
Мето, и тук ти благодарим за това, че си винаги отзивчив и готов да помогнеш и на нас!



Продукти:

1 пакет готови какаови  блатове, квадратни

за измазване на тортата::
200 гр. меко масло
200 гр пудра захар

1 разтворимо кафе  за сиропиране

крем:
1 крем Оле шоколад без варене на д-р Йоткер
300 мл прясно мляко
1 извара
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. течна сметана

Фондана на Дими

1 пакетче желатин (9гр Dr. Oetker)
60мл вода
120мл глюкозен сироп
1ч.л глицерин
1/2ч.л лимонена киселина
1000гр пресята пудра захар

бои за оцветяване
какао





Приготвяне:

Разбивам изварата с половината пудра захар, а сметаната - с другата половина от захарта. Крема Оле без варене разбивам според указанията на пакета с прясното мляко. Съединявам трите смеси, като отново разбивам. Напръсквам блатовете с разтворимото кафе, намазвам с крем и сглобявам, като последния  не намазвам и не сиропирам.
Фондана приготвям в робота. Този път установих каква грешка съм правила досега, приготвяйки фондан. Добавяла съм пудра захар, докато спре да лепне и се оформи топка. С така приготвения фондан се работи горе-долу добре на момента, но на следващия ден става трошлив. Този път не направих тази грешка, а сложих само 1 кг пудра захар или съвсем малко повече. Фондона не беше на стегната топка, но го оставих така на стайна температура, в плътно завързан плик. На другия ден сместа се беше стегнала, и само разточих върху плот, поръсен с пудра захар или какао. Преди това оцветих с бои на прах и с какао различните части.









10 коментара:

  1. Помня аз, че това "Мето" съм го виждала и на друга торта. :)
    Да е жив и здрав рожденикът! Тортата е чудесна, Весе, браво! Аз не за 1 час, за 1 ден не мога да направя такава. Просто украсите не са ми сила...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна торта:) И на мен не са ми сила украсите, браво! Имах вече преживявания с фондана и ми мина:)

    ОтговорИзтриване
  3. А самолета помня. Да ви е жив и здрав! Браво на майсторката! Чудничка, много оригинално :))), Весенце!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    прекрасна е тортата.Много здраве и успехи на рожденника.Никога няма да ми хрумне да направя такава украса на торта.Но и на мен не ми е сила сладкарството, макар,че малко работих подобна работа.Но курсовете за майстори - сладкари са много интересни.На мен лично повече ми хареса курса Студена кухня и по специално Карвинга - да майсториш от плодове и зеленчуци разни фигури, което се прави със специални инструменти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Много оригинална торта! Браво, Весе!
    Жив и здрав да е рожденикът, да е все така добър и отзивчив приятел! Поздравления и за помощничката, справила се е блестящо!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Много сполучлива е станала, Веси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна торта "скара", Веси! Здрав и щастлив да е рожденикът! И на мен ми е взел страхът фондана, и изобщо не го подхващам. Спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Момичета, благодаря за похвалите, моите постижения в тортоправенето са от скромни, по-скромни, но ми е приятно да се занимавам, за жалост винаги съм притисната от времето за да направя нещата както трябва, нямам и никакви джаджи, всичко на ръка правя, нямам и познания, не винаги ми се получава добре фондана и не на последно място късните вечерни снимки на слаба изкуствена светлина...(тук Аля сигурно се смее:), Аля, диван поне вече има:))
    Благодаря и за пожеланията за младежа, той вече е забравил, че е имал рожден ден, докато пусна аз снимките:)

    ОтговорИзтриване
  9. Ееее,не........!Опасно идейно човече си!:)

    ОтговорИзтриване