събота, 27 юни 2015 г.

Сироп от бъз

Дали защото е спомен от детството, но този аромат ми е много, ама много любим...До преди години всяко лято си правех сок от бъз, имаше на село на двора едно дърво, обаче родителите ми го отрязаха, а пък и рядко ходим вече. Та не бях правила поне няколко години. Това лято обаче колега ме зарадва, като ми донесе около 40-50 цвята. Рецептата си е моя, т.е. на мама, а може и на баба да е била...



Сироп от бъз



Продукти:

40 едри цвята от бъз (дървовиден)
4 литра вода
4 кг захар
4 пакетчета лимонтозу

Приготвяне:

Цветовете се накисват в студената вода в чиста кофа (само за готварски цели :)) или тенджера, притискат се с чиния да не плуват и се оставя да престоят от 24 до 48 часа (аз държах 48).
След престоя се прецежда хубаво през марля, добавя се захарта и се бърка до стопяването и. Слага се и лимонтозуто и отново се бърка. Налива се в тъмни (не знам защо)бутилки, аз ползвам от старите бирени, и се затваря. Съхранява се на тъмно и хладно, в мазе. Имам спомен, че издържа и зимата, пък да видим.
При поднасяне разреждаме с вода в съотношение, което ни допада.

Да ви е свежо и ароматно!

понеделник, 22 юни 2015 г.

Сладкиш Трилече (Tres leches)

 Наскоро в квартала ни откриха нова сладкарничка. Момичето, което я отвори е от Девин, етническа туркиня. Сладкарничката е кокетна, предлага страхотни вкусотии - различни видове турска баклава, толумбички, пишмание, превъзходно кафе - и еспресо, и турско, както и турски чай ( за първи път пия и ми харесва). Да ме прощават всички околни квартални подобни заведения, но тук качеството и обслужването са на  ниво, а цените са дори по-ниски. Девойката - собственичка и продавачка успява да обслужи всички - бързо, любезно, без излишно натрапване. Впечатлена съм. Макар мястото, където се намира сладкарничката да не е много добро - шумно и натоварено е, на булеварда, но въпреки това - с удоволствие си пием вечер след работа кафето или чайчето. Тези дни опитах още едно от изкушенията и ... се влюбих...
На пръв поглед реване...а всъщност :))

Сладкиш Трилече (три млека)



е с нежна структура на блата и сочна вътрешност, топи се в устата. Сиропиран млечен сладкиш с три вида млека и  карамелена заливка. Смята се,че Трилече е албански национален сладкиш,но според някои произхода му е Латинска Америка. 
Поисках рецептата, но продавачката  знаеше само, че се сиропира с три вида мляко - прясно, сметана и сухо. Аз усещах сякаш и кондензирано, че има. Разрових се в нета и намерих няколко рецепти. Добавих и нещо от себе си.

Продукти:

За блата
4 големи яйца
150гр.краве масло
200гр.брашно
200гр.захар
1бакпулвер
1ванилия 

За сиропиране:
500мл.прясно мляко
100мл.течна сметана
200 мл гъсто кондензирано мляко (от Лидл)
1/2 ч.ч.захар

За  заливката:
1ч.ч.захар
100мл.течна сладкарска сметана
50 мл гъсто кондензирано мляко




Приготвяне:
Разбиваме с миксер яйцата и захарта.Добавяме разтопеното масло и го прибавяме към яйцата,като продължаваме да разбиваме.Следва брашното,размесено с бакпулвера и ванилията. Отново разбиваме с миксер.
Застиламе с хартия за печене правоъгълна тава 20/40 см. Изсипваме тестото в тавата и го разпределяме равномерно. Изпичаме блата  на 180 градуса.
Оставяме блата напълно да се охлади  и го нарязваме на квадратни парчета.
Довеждаме до кипене двата вида мляко и сметаната, заедно със захар. Разбъркваме от време на време.
Заливаме охладеният блат с горещ млечен сироп. Оставяме отново да се охлади и напои.
В тенджерка изсипваме 1 ч.ч. захар. Карамелизираме  до златисто. След като захарта се е карамелизирала, добавяме сметаната и кондензираното мляко, разбъркваме енергично.като внимаваме да не се изгорим. Заливаме сладкиша с гореща карамелена глазура.
Отново охлаждаме сладкиша и може да го приберем в хладилник.

Рецептата е адаптирано от тук

Много вкусно се получи, но не е точно това, което търся, ще пробвам и други рецепти. И блата, и сиропа, и заливката са по-различни, от трилечето в сладкарничката.





Нека да е лято...само да е лято...Честит да ни е първият летен ден за тази година...лятото ми е любим сезон!

неделя, 21 юни 2015 г.

Херинга със сос в тенджера

Ето тук, в коментарите долу ви обещах, че ще пусна рецептата, която е оригинал на желаното ястие от мама. Рецептата е на нейната сестра, при която аз много обичах да гостувам като дете. Моята леля е специалист на простичките и икономични рецепти, така и се е стекъл живота..., но уверявам ви - безумно са вкусни. А как обичах на изпроводяк, като ми бутваше в ръцете някоя бирена бутилка с домашно приготвен сок. Приготвяше го от всичко, което и се изпречеше на пътя в градинката и на село или пък сред природата, абе от нищо нещо прави тази жена. Не съм и гостувала отдавна, нито тук в София зимата, нито на село сега, лятото, живота ни върти и отдалечава...Но рецептата на леля ви представям с удоволствие:))

Но да предупредя тук, че ако правите - купете филе херинга - моята не беше и се оказа с ужасно много кости :(

Херинга със сос в тенджера




Продукти:


1 кг. херинга /най-добре филе/
3-4 кисели краставички
500мл. доматено пюре
олио
черен пипер на зърна
1 дафинов лист

Приготвяне:



В тенджера се нареждат парчетата риба. Отгоре кръгчета кисели краставички. Залива се със доматеното пюре и 1 ч.ч. вода. Добавят се лъжица-две олио и зърна черен пипер.

Поставя се тенджерата на котлона и след като рибата заври се оставя да къкри около 2 часа на слаб огън. Може да се добави и сол, но при мен краставичките и доматите са достатъчно солени. Трябва да остане на мазнина.

събота, 20 юни 2015 г.

Тиквички с обогатен сос бешамел

От мен една стара рецепта, не защото съм спряла да готвя, но просто нямам време да снимам и особено да пиша рецепти:) Ястието обаче е подходящо за сезона, бързо и леко, е, не може да замести пържените тиквички, с кисело мляко и чесън, обаче определено ще разнообрази менюто.


Тиквички с обогатен сос бешамел



Продукти:


3-4 свежи тиквички
125 гр масло
4 с.л. брашно
прясно мляко на око до гъстичък сос
3-4 разбити яйца
1-2 скилидки чесън
копър

Приготвяне:



Тиквичките се нарязват на кръгчета и се сваряват в подсолена вода, но не напълно, да останат леко хрупкави. Нареждат се в чиния за сервиране. Приготвя се бешамела, като се запържва в маслото брашно и се разрежда с млякото. Добавят се счукания чесън и внимателно яйцата, да не се пресече и с готовия сос се заливат тиквичките. Поръсва се копър и се поднася. 

Леко предястие или скромна вечеря :smile1:



*Рецептата видях в "Черешката на тортата", в един от най-ранните сезони, приготви я Мартина Вачкова, но после правих по памет, не съм сигурна че беше точно така.


неделя, 14 юни 2015 г.

Шоколадов сладкиш с бисквити без печене

Толкова прост, бърз и лесен, а изумително вкусен. Беше пълна импровизация, която да задоволи глада ни за нещо сладичко, но определено ще се прави често. Да не губя време в приказки, а да ви го покажа и разкажа:))

Шоколадов сладкиш с бисквити без печене



Продукти:
1 опаковка тунквани бисквити с шоколад и портокал "Траяна", на Престиж
50 гр разтопено масло
1 пакетче шоколадово-портокалов пудинг на д-р Йоткер
500 мл прясно мляко
4 с.л. захар
100 мл сметана
100 гр черен шоколад



Приготвяне:

Бисквитите се счукват или смилат в робот, но да останат парченца. Заливат се с маслото и се объркват. Поставят се във форма с разкопчаващи се страни, обвита в пекарска хартия.
Сварява се млякото със захарта и в него се излива разтворения според указанията пудинг. Излива се върху бисквитите. Слага се в хладилника да стегне. През това време сметаната се довежда до кипване и се дръпва от огъня, добавя се начупения на парчета шоколад. Бърка се енергично до стопяването му и когато се поохлади се излива върху другия крем. Оставя се отново да се охлади.
Ние не можахме да го изчакаме да стегне, затова е полутечен, но божествено вкусен, особено за любителите на шоколадово портокаловия вкус, на мен ми е любим.





понеделник, 8 юни 2015 г.

Днес черпя с торта с вкус и аромат на бъз, ягоди и цариградско грозде

Да, извъртя се още една година, "остарявам бавно, неусетно почти"...Ама все пак, явно не съм достатъчно одъртяла, щом още си обичам и посрещам с кеф рождения ден! През годините се научих да не шетам на самия празник, изхитрявам се и ходим на заведение. Но не можах да се отуча от лошия навик предния ден да се утрепвам от готвене за почерпка в службата. При това почнах от обяд. Не, че не мога да напазарувам половин час преди работа от близкия маркет, ама като съм свикнала да ми е трудно...:), колкото по-сложно, толкова повече съм удовлетворена накрая, обаче там по средата между двете си е жива мъка, казвам ви, особено, ако кухнята е със западно изложение:))
Напънах се и две торти да правя, едната да остане за нас все пак, кой ще ме пусне иначе да изнеса от къщи торта:)) Добре, че реших поне да са еднакви. Но нали ви казвам - не избрах нещо лесно и бързо, ами възможно по-извъртяно. Ама като ми се загнезди идеята за тортата в главата - трябваше да я осъществя.
Обикновено в периода около рождения ми ден цъфти дървовидния бъз. Не знам за вас, но на мен този аромат ми е много любим, свеж, нежен, каквито са и самите цветчета. И тъй като смятам нежността за едно от своите качества, непременно реших - че моята торта ще бъде с основен вкус и аромат на бъз. Но не само, все пак - и пролетта, и аз сме разнолики, трябваше да има и друго - и за цвят, и за вкус. Така се роди рецептата за тортата по-долу, като набързо попрегледах де що намерих подобно в нета с тези продукти.
Разбърборих се, а навремето бях мълчалива...дали все пак няма да се превърна в досадна бабка (в никакъв случай лелка!) някога:)))
Та - пожелавам си най-близките ми хора да са живи, здрави и щастливи - така и аз ще бъда щастлива. Иначе чисто битово - може би нова работа или поне удовлетворение в тази насока, повече спокойствие и почивка и разбира се тук-там по някое пътешествие - наблизо или надалеч!!!

Торта с вкус и аромат на бъз, ягоди и цариградско грозде




Продукти за блата - отново по тази рецепта:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч.брашно
4 с.л. вода
4с.л. олио
1/2 бакпулвер


Продукти за белия крем:


1 ч.ч. прясно мляко

3 с.л. захар
3 с.л. пшенично нишесте
1-2 с.л. вода
2 жълтъка
2 белтъка
50 мл сироп от бъз
100 мл течна сладкарска сметана

Продукти за розовия крем:

120 гр фина извара
200 гр заквасена сметана
150 гр йогурт натурален(може цедено кисело мляко)
1/2 ч.ч. захар
100 гр ягоди, нарязани на дребно
20 мл сироп от бъз
1 с.л. желатин

Продукти за зеления крем:

1 опаковка кисел с вкус на цариградско грозде (купувала съм го от Лидл)
250 мл прясно мляко
150 мл вряла вода
120 гр фина извара
1 с.л. желатин

За ганаша (може и без него):

100 мл течна подсладена сметана
100 мл шоколад (бял или черен)



Приготвяне:

Разбиваме с миксер продуктите за блата добре. Разделяме сместа на 3 равни части (всяка по една непълна ч.ч.). Оцветяваме едната с червена боя, другата със зелена, а третата оставяме така. Изпичаме поотделно всеки блат в разкопчаваща форма, върху пекарска хартия.

За първия крем сваряваме млякото със захарта. Разтваряме нишестето в 1-2 с.л. вода, добавяме и разбитите жълтъци. Внимателно наливаме в горещото мляко, като сме отстранили тенджерата от котлона. Връщаме и бъркаме до сгъстяване. Оставяме да изстине напълно. През това време разбиваме белтъците и на тънка струйка, бъркайки наливаме заврелия сироп от бъз.Разбиваме и течната сметана до сгъстяване и обединяваме трите крема.

За втория крем разбиваме изварата, заквасената сметана, йогурта и захарта. Добавяме нарязаните ягоди. Оставяме желатина да набъбне в сиропа от бъз, разтопяваме на водна баня, и когато се поохлади го наливаме бъркайки в сместа.

За третия крем оставяме млякото да заври. Във врялата вода разтваряме кисела и желатина, връщаме при млякото, когато и двете са поохладени. Изчакваме да поизстинат и добавяме изварата, разбивайки.




Сглобяване:

Най-отдолу слагаме белия блат, напръскваме сироп от бъз, наливаме белия крем, заравняваме. Отгоре поставяме розовия блат и върху него - розовия крем. Отгоре следва зеления блат и зеления крем. Прибираме в хладилника да се стегне.

Приготвяме ганаш, като нагряваме сметаната до кипване, дръпваме от котлона и добавяме натрошения шоколад. Разбъркваме енергично след минута до гладка смес. Изливаме го върху тортата. Отново слагаме в хладилника да стегне. Отгоре украсата е пожелание.

Аз украсих квадратната торта за службата с бял ганаш, а отгоре нарисувах фигурки с черен шоколадов ганаш. Добавих и цветове от бъз за свежест.

Кръглата торта за у дома украсих с черен шоколадов ганаш, нали у дома сме шокоманиаци, трябваше да залъжа този глад. Също украсих с бъз и ягоди.


Естествено стана късно за снимки, а и време нямах та набързо щракнати двете торти.   Квадратната ще транспортирам със формата. Не знам защо реших толкова сложна торта и с много продукти да правя, дано поне вкуса е какъвто ми се искаше.



Така...да добавя и парченце:)
Да ви призная тората за службата се разпадна, сервирах я в чаши, крема не беше стегнал добре, а и пренасянето и се отрази вероятно. Но пък беше вкусна, така поне казаха колегите, и на мен ми хареса - вкуса, който исках беше постигнат - лека, свежа, бъзова ароматна, с добре съчетани вкус и аромат.
Вечерта вкъщи се изхитрих - преди да отидем на вечеря пъхнах тортата във фризера. Като се прибрахме я извадих и оставих да се отпусне - великолепно вече се разряза и личаха блатовете и крема, а и се беше получила полусладоледена торта! Ето, почерпете се!





събота, 6 юни 2015 г.

Пиле с портокал и лук

Отдавна приготвих това пиле, което е фантастично и затова си го запазвам и тук. Рецептата видях при Тили. Там намирам не само чудесни идеи, но и стил, уют и доброта! Благодаря за чудесната рецепта!

Пиле с портокал и лук 




Продукти:

4 бр. пилешки гърди
2 глави лук
1 портокал
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
мащерка
сол
черен пипер
магданоз

Приготвяне: 

Пилешките гърди се  нарязват на  парчета. Изпържват се от всяка страна. 
Добавят се нарязания на полумесеци лук и нарязания на полукръгчета предварително много добре измит портокал, счукания на ситно чесън, сол  на вкус и стрита мащерка.
Захлупва се и се оставя да се задуши още 10 – 15 минути, докато пилето стане готово.
Поднася се поръсено с магданоз.










понеделник, 1 юни 2015 г.

Детето! Честит 1 юни на всички деца!

Детето!
Любовта към детето е най-чистата и безкористна обич на света! Най-великото чувство!
Детето!
За родителите то винаги, винаги, е, и ще бъде най-ценното нещо! Дори когато детето също е вече възрастен човек.
Детето!
Единствено майчиното сърце може да прости всичко.
Детето!
За детето си човек е готов да даде живота си, няма преграда, която да не бъде преодоляна.
Детето!
То е светлината в дните ни и тревогата ни всеки миг.
Детето!
То е продължението на нашия живот, нашето утре!

Честит 1 юни на всички деца!


Обичайте децата си, бъдете и вие обичани от своите родители!
Нека обичаме и онези, "ничии" деца, и те заслужават да получат обич!
Така света би станал малко по-добър!