вторник, 31 март 2015 г.

Венецът на Арлекино

Рецептата за този ефектен и вкусен кекс имам отдавна, разпечатала съм я някъде от нета, без да запиша източник. Погледнах сега, преди да пусна рецептата, има го на много места, но според мен руски сайт е първоначалния.

Венецът на Арлекино




180 г маргарин (ползвам Оптима от Т-Маркет)
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао
кората на ½ лимон и сока му


Глазура:
½ ч.ч. захар
4 с.л. вода
1 белтък
кокосови стърготини /оказа се, че нямам 
и сложих захарни звездички/

Приготвяне:




Разбиваме маслото със захарта. Добавяме яйцата, брашното и бакпулера.  Отделяме 1/3 от тестото а в останалото добавяме какаото и отново разбъркваме.

Форма за кекс намазваме с масло и наръсваме с брашно. По външната част сипваме какаовата смес, а по вътрешната - бялата част. Внимателно заглаждаме.
Печем в нагрята до 180С фурна около 40 мин. Готовия кекс оставяме да се охлади.
В захарта наливаме водата и загряваме. Бъркаме докато стане гъст сироп. Белтъка разбиваме на твърда пяна. В леко изстудения сироп наливаме белтъка при постоянно бъркане. Веднага поливаме кекса с него и наръсваме със захарните фигурки или кокосови стърготини.






понеделник, 30 март 2015 г.

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С ГРАХ И ЯЙЦА

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С ГРАХ И ЯЙЦА




Продукти:


1 малка консерва грах 400 гр./ползвам "Сторко/
8 средни домата
2-3 яйца
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
100мл. олио
сол на вкус

Приготвяне:



Отрязва се капаче на доматите и се издълбават с лъжичка. Пълнят се с посолената грах и се слага по малко мазнинка. Подреждат се в тавичка, намазана с олио и се налива 1 кафена чашка вода.Запичат се 20-30 минути. Яйцата се разбиват с магданоза и копъра и от тази смес се налива върху граха в доматите. Отново се запича във фурната до стягане на яйцето.



неделя, 29 март 2015 г.

Баклава с козе сирене, кашу и сушени боровинки

Идеята за козе сирене в баклавата видях някъде в нета, но освен него почти нищо друго не е същото, затова не посочвам източник. Просто издирвах къде да вложа домашното козе сирене, което не харесваме като вкус и аромат:)) Но пък тук ми допадна ужасно много. Исках да осъществя интересната идея на момента, затова не обезсолих сиренето, но това направи баклавата още по пикантна. Не се колебайте да опитате:)

Баклава с козе сирене, кашу и сушени боровинки




1 ч.л. подправка за меденки 
200 гр. сурово кашу
настърганата кора и сока от 1 лимон
100 гр. сушени червени боровинки
50 гр. козе сирене
2 с.л.  захар
100 гр. разтопено масло
6 листа фини точени кори

Сироп:
200 гр. захар
3 с.л. мед
100 мл. вода



Приготвяне:

Загряваме фурната на 180°C. Поставяме в кухненски робот подправката, лимоновата кора и сок, сушените боровинки, козето сирене и захарта и смиламе всичко. Намазваме  тавичка 40/20 см. с разтопено масло. Разрязваме корите на две, така че да паснат на размера на тавата. Поставяме и намазваме една кора с масло, покриваме с друга кора. Повтаряме, докато станат 5 кори една върху друга. Разнасяме ореховата смес отгоре. Покриваме ореховата плънка с още 5 кори, намазани с масло. Нарязваме баклавата с нож, така че да се получат 12 парчета. Намазваме с четка повърхността с масло и печем 25 минути, докато добие златисто-кафяв цвят.
Междувременно приготвяме сироп: смесваме захарта, меда и водата в дълбок съд и го загряваме, докато се втечнят захарта и медът. Оставяме сиропа да заври, след това го махаме от огъня. Изваждаме баклавата от фурната и изливаме отгоре сиропа. Оставяме да се охлади в тавата. Когато изстине, повтаряме разрезите с остър нож. Охлаждаме и нападаме!




петък, 27 март 2015 г.

Гризини Циганска баница

Днес нещо тестено от мен, по рецепта от  тук

Гризини "Циганска баница"

Продукти:

1/2 чаша ръжено брашно
1/2 чаша бяло
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1/2 чаша разредено с вода кисело мляко + 1 с.л. за намазване
2 с.л зехтин

В купа се поставят брашното,  бакпулвера, захарта, червения пипер и солта. Добавят се млякото и зехтинът и се замесва  сравнително твърдо тесто.
Фурната се загрява на 180°С. Тестото се разделя  на 20 топчета. Всяко парче се оформя на "шнурче" дълго около 20см и дебело около 0,5 -1 см. Подреждат се в тава, застлана с  хартия, на 1-2 см разстояние. Намазват се отгоре с млякото.
Пекат за 20-25 мин в средата на фурната. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.


четвъртък, 26 март 2015 г.

Супа от листа на репичка и резене

Е, такава супа няма - беше репликата на мъжа ми, като му разкрих съдържанието на зелената супа...Е, вече има:) Елена беше подстрекателката да опитам тези листа. Тя ги предлага сурови, но реших първата ни среща с тях да е чрез термична обработка. Имах и останало резене, още една, две съставки - и супата е налице.

Супа от листа на репичка и резене




Продукти:

Листата на връзка репички(трябва да са свежи и зелени)
1/2 глава резене, може и по-малко
1-2 стръка пресен лук
1 стрък чесън
1-2 с.л. вегета
1 ч.л. куркума
черен пипер
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. горчица
фиде

Приготвяне:

В малко олио задушаваме лука, чесъна, резенето и листата от репички, нарязани предварително. Доливаме около литър вода и оставяме да се сварят зелениите. Добавяме и фидето, вегетата, черния пипер, куркумата. Още 5 минутки ври. Разбъркваме горчицата с прясното мляко и застройваме супата. След минута дръпваме от котлона.

А вкусните хрупкави фитилчета са дело на дъщеря ми:)

сряда, 25 март 2015 г.

Шоколадов брауниз с червени боровинки и кашу

Благовец е! Да се подсладим с нещо сладичко, да ни е сладък живота!
Избрах един прекрасен десерт по рецепта на  Ева Тонева, макар  да промених някои неща. Чудесен е! Благодаря:)




Шоколадов брауниз с червени боровинки и кашу 


Продукти:

200 гр черен шоколад 70%
200 гр краве масло
2 яйца
1 жълтък
150 гр захар
щипка сол
80 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
75 мл прясно сварено и охладено еспресо
100 гр сушени боровинки
200 гр сурово кашу

Приготвяне:

Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня. Разбиваме яйцата и жълтъка, захарта и солта. Прибавяме яйчната към шоколадовата смес. Следват брашното и бакпулвера. Накрая добавяме кафето, боровинките и кашуто и разбъркваме. Изсипваме тестото в тавата (с размери 20/20 см.), предварително застлана с хартия и заравняваме.
Печем 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, внимаваме да не се изсуши. Оставяме да се охлади и нарязваме.














вторник, 24 март 2015 г.

Телешко варено

Телешко варено





Продукти:
700 гр телешко месо, най-добре джолан
1 глава лук
2 моркова
1/2 глава целина
корен магданоз
2 -3 картофа
150 мл домати млени
50 гр масло
магданоз
черен пипер
сол
универсална подправка (ползвам домашна)

Приготвяне:



Месото се залива със студена вода и се слага на силен огън, докато кипне. Обира се пяната и се прибавя малко сол. След това се вари на тих огън, като се прибавят и морковите, целината и корените, нарязани на кубчета и лука, на ситно. Когато поомекне месото се добавят и картофите, нарязани наедро, а след 20 минути  и доматите и универсалната подправка. След отстраняване от огъня се добавя маслото, а  в порциите се сервира с магданоз и черен пипер.




В показаните по-долу снимки съм добавила в супата и варен нахут.






понеделник, 23 март 2015 г.

Кайма с хляб по турски

Тази бърза и лесна рецепта си харесах при Гери, ето  тук




Кайма с хляб по турски

Продукти:

300 г хляб

500 г кайма

200 г заквасена сметана

200 г кисело мляко

1-2 ск. чесън

1 с. л. млени домати

2-3 с. л. олио

сол
черен пипер
червен пипер




Приготвяне:





Нарязваме  хляба на кубчета. Слагаме го в  тава покрита с хартия за печене, поръсваме  ги с олио и соли и печем в предварително загряна на 250 градуса фурна, до златист загар.
Запържваме  каймата добре, добавяме доматите и разбъркваме. Овкусяваме със сол, черен пипер и лют пипер на вкус. Разбиваме млякото и сметаната с малко сол и смачканите скилидки чесън.

На дъното на чинията, предварително затоплена слагаме млечния сос и върху него разпределяме каймата. Отстрани слагаме крутоните, Много бързо и лесно, а и вкусно.

неделя, 22 март 2015 г.

Лека пролетна торта

Честита пролет на всички! 
За повода една непретенциозна и бърза рецепта (рецептата,снимката  и приготвянето са стари:)) Пък ако има време ще спретна и днес нещичко.
Лека пролетна торта

Продукти:

2 пакетчета бишкоти
2 пакетчета целувки
2 гъсти кисели млека
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
150 гр. масло
около 200 гр. череши без костилките /при мен замразени/
1 пак. суха сметана /при мен розова/
прясно мляко или вода за сметаната - според указаното на опаковката

Приготвяне:


Сварява се крем от  млеката, захарта и брашното - гъстичък. Добавя се маслото. Нареждат се в тортена форма разрязани на две по дължина бишкоти. Отгоре се нареждат череши. Натрошават се 1/3 от целувките. Залива се с 1/2 част от крема. Отново бишкоти, череши, целувки, крем. Най отгоре се намазва с разбитата сметана и се украсява с останалите целувки. Правих я според наличните продукти, но се оказа много лека и вкусна тортичка.





събота, 21 март 2015 г.

Вълча баница

Вълча баница

Продукти:

500 гр. сирене
500 гр. гъби
300 гр. бекон
5 яйца
1,5 пакет кори за баница
олио, сол , чубрица

Приготвяне:

Гъбите се задушават  с  2-3 лъжици олио. Прибавя се 1 яйце. В друг съд се разбиват сиренето, две яйца и малко олио. Ако сместа е прекалено суха се  добавя малко кисело мляко. Бекона се нарязва на ситно и се овалва в едно яйце.
Намазва се дъното на тавата с малко олио, и се слага кора.
На масата се разстила друга кора, и се нанася равномерно по нея с лъжица от сиренето. Покрива се с втора кора и се разстилат гъби. Върху следващата кора - късчета бекон.Завиват се трите кори заедно на руло и се слагат в тавата, завити на охлюв. Приготвят се  още 4-5 рула, докато се запълни тавата без да се натъпква.
Отгоре се покрива с два листа кори, като се подгъват краищата надолу за по-добър вид.
В съда от сиренето се разбива последното яйце и се изсипва върху баницата. Разнася се равномерно отгоре с лъжица, за да не остане суха кора. Поръсва се с чубрица и се пече около половин час - до кафяв загар.
Мноого вкусно :thumbup:

* Рецептата е от сайт За дома :smile1:   

петък, 20 март 2015 г.

Скумрия със зеленчуци в тенджера под налягане


Рецептата  ми каза майка ми преди няколко години, а тя я яла при сестра си преди време и се опита да възстанови. Обаче като опита - рече "Не е това":). Въпреки, че не беше "това", се оказа лесно и вкусно. Обаче количеството ни се опъна, така че намалете го.

Скумрия със зеленчуци в тенджера под налягане

Продукти:

1.5 кг скумрия 
2-3 големи глави лук 
1 буркан кисели краставички 
5-6 бр. големи моркови 
300мл. домати  от консерва 
зърна бахар 
зърна черен пипер 
2-3 дафинови листа 
1/3 ч.ч. олио 
1/3 ч.ч. вода 
сол 
1 лимон 

Приготвяне:

Всички продукти се нарязват на кръгчета. Нареждат се последователно  лука,  киселите краставички,  рибата, предварително осолена, доматите и лимоните. Залива се с олиото и водата, добавят се подправките, тенджерата се затваря и се вари 10-15 минути от момента, в който започне да съска. 






сряда, 18 март 2015 г.

САЛАТА ОТ ВАРЕНИ ЯЙЦА И МОРКОВИ

САЛАТА ОТ ВАРЕНИ ЯЙЦА И МОРКОВИ

Продукти:




600гр. моркови
5 скилидки чесън
3 яйца
30мл.зехтин
50мл.лимонов сок
1/2 ч.л.кимион
1/8ч.л.индийско орехче
1/3връзка магданоз
черен пипер
сол



Приготвяне:



Морковите се сваряват, но да останат леко хрупкави :innocent: в солена вода и се нарязват на кръгчета. Яйцата също се сваряват и се нарязват на кръгчета. Слагат се в дълбока купа, добавят се всички останали продукти и се разбърква внимателно. Покрива се плътно с фолио и се поставя в хладилника за поне 6 часа. Сервира се студена.



*Източник - Кулинар
Много е красива - оранжево, жълто, бяло и зелено:) и много вкусна!



вторник, 17 март 2015 г.

Много шоколадови пастички

Тези пастички правих за пръв път преди 5-6 години. Рецептата съм разпечатала някъде от нета, но не можах да открия от къде :innocent: От тогава ги правя често.

Много шоколадови пастички



Продукти:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
6 равни с.л. сухо мляко
6 равни с.л. какао

Тези продукти се разбиват внимателно с миксер. Отделя се 1/2 ч.ч. от сместта.
Към останалото се добавя:
2 яйца
1 ванилия
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

Продължава разбиването с миксер до еднородна смес. Изливаме в намаслена правоъгълна тавичка 20/30 см.
Печем до готовност на 180 градуса, в затоплена фурна, около 20 мин. или до суха клечка. Да не се препича. Горещия сладкиш се залива с отделената смес, охлажда се и се реже на пастички. Чудесни са.

понеделник, 16 март 2015 г.

Соленки с пушена извара и пушен пипер

В Лидл попаднах на промоция на пушена извара. Откакто я опитах за пръв път я обожавам, почти винаги си купувам, обичам да си я хапвам така. Сега купих две кутийки, а у дома имаше една отворена пушена и малко обикновена. Реших  да ги вложа в соленки.



Соленки с пушена извара и пушен пипер


250 гр пушена извара
50 гр обикновена извара
200 гр размекната мас
300 гр бяло брашно
150-200 гр пълнозърнесто брашно

вегета (може сол, макар, но имайте предвид, че изварата е солена)
пушен пипер
ким

Приготвяне:



Тесто от изброените продукти замесих в робота, но може да го направите и на ръка. Брашното е ориентировъчно, докато се оформи  тесто, което да не лепне. Разточва се на кора. От едната част изрязах с къдрав нож лентички, които поръсих с вегета и ким. От другата част изрязах триъгълници, които поръсих с вегета и пушен пипер и навих на кифлички. Пекох на 220 градуса с реотан до зачервяване, кифличките малко повече.

Изключително пръхкави, дъхави и ароматни станаха, топят се в устата направо.





неделя, 15 март 2015 г.

Кюфтенца - кълбенца


Идеята за тези кюфтенца видях н информационната агенция ПИК. Получиха се много интересни и вкусни.



Кюфтенца - кълбенца

Продукти:

1/2 кг кайма
1 яйце
1 суха филия хляб, накисната във вода и изстискана
1 гл.лук, ситно нарязана
чублица
черен пипер
чесън
сол

бутертесто (ползвам разточено на правоъгълници на ЛИДЛ)



Приготвяне:

Омесваме каймата с останалите продукти и оставяме да отлежи 1/2 час. Оформяме кюфтенца с големината на орех. Нарязваме бутертестото наленти по дължина, широки 1/2 - 1 см. навиваме лентичките около кюфтенцата, като кълбенца. Поставяме в намаслена тавичка и печем до зачервяване на бутертестото на 200 градуса.
Опасявах се, че каймата може да остане сурова, но си се опекоха чудесно, едновременно с тестото.

А може и така:)