петък, 27 февруари 2015 г.

Погача с Метвурст

Една вкусна и ефектна

Погача с Метвурст



Продукти:

1 глава лук
150 гр поизсъхнало сирене
1 ч.л. сух риган
1/2 връзка магданоз
1 яйце
600 гр наденица метвурст
2 с.л. доматено пюре
черен пипер
150 гр извара
7 с.л. прясно мляко
6 с.л. олио
1 ч.л. сол
300 гр. брашно
1 бакпулвер

Приготвяне:



Магданозът и лукът се нарязват на ситно. Сиренето се натрошава на дребно, яйцето се разделя. Омесва се месото от наденицата, белтъкът, лукът, подправките, доматеното пюре и черният пипер. Накрая се прибавя сиренето. Изварата се разбърква с 6 с.л. мляко, олиото и солта. Брашното се пресява с бакпулвера и постепенно се омесва с изварената маса. Тестото се разточва на правоъгълник с размери около 50/30 см. Отгоре се намазва с месната плънка и се навива на руло по дължина. С остър нож рулото се нарязва на около 10 парчета с дебелина около 5 см. Нареждат се в намаслена тава с диаметър 25 см с отрязаната част нагоре и леко се разплескват с ръка. Отгоре погачата се намазва с разбития с останалото мляко жълтък. Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 40 минути до златисто. За да не прегори може да се покрие с хартия за печене. Преди сервиране може да се поръси с магданоз.




сряда, 25 февруари 2015 г.

Депутатска баница


Рецептата каза преди време по телевизията депутатката (тогава беше, сега не знам дали е) Калина Крумова, затова така я нарекох :smile1:

Депутатска баница




Продукти:


1 пакет кори за баница
около 200 гр сварено нарязано пиле
3-4 кисели краставички, настъргани
100-200 гр кашкавал, настърган на едро
олио

4 яйца
1 ч.ч. газирана вода

Приготвяне:


Нареждат се корите една върху друга в тавичка, като всяка се наръсва/маже с олио. Плънката се ръси на всеки 2 кори. Най отгоре са 2 кори. Реже се на квадрати, залива се с разбитите яйца с газираната вода и се пече в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване и готовност. Много вкусно!

Подарък


Днес се оказах неподготвена за празник на приятелка... Хм, какво е празник без подарък…

Затова набързо го подготвих (всъщност той сам се изля на листа) Ще го поднеса с най-искрени чувства!


На

 С. и В.

(С пожелание да сбъднат мечтите си заедно)


Винаги, когато забуксувате

си спомняйте за този сладък миг,

когато във очите си потъвахте

прегракнали от страст в сподавен вик!


Съдбата отредила ви е среща,

ала на нея не разчитайте съвсем.

Нататък свое щастие горещо

сами градете, на обичта си в плен!


Споделяйте си всичко, не пестете!

Целувайте се, смейте се, плачете…

Но никога, но никога недейте

в лъжа и навик да се оплетете!


На този ден се връщайте в началото,

от него сили, плам и смисъл все търсете.

И нека той да бъде огледалото

На бъдещето ви – с Любов градете го!




понеделник, 23 февруари 2015 г.

Кронъти от бутертесто

Кронъти от бутертесто



Винаги съм се чудила дали може да се пържи бутертесто. Някъде в нета видях преди време този лесен вариант на така известните в Америка кронъти (Не че съм ходила и видяла, но гледах предаване по телевизията). Е, ще направя и тях някога, но сега имах останало бутертесто и се сетих как да го оползотворя.

Продукти:

бутертесто - ползвам на Лидл
олио
пудра захар

Приготвяне:

Изрязваме от бутертестото пръстенчета, може с две чаши с различен диаметър. Загряваме повече олио и пържим пръстенчетата на маслена баня до зачервяване. Изваждаме и още топли поръсваме с пудра захар и сервираме.
Може да се предложат и със сладки или шоколад, а сигурно и в солен вариант, но ние ги хапнахме така.




неделя, 22 февруари 2015 г.

За прошката...

За прошката...

Сирни Заговезни е, или както е по-известен празника - Прошка.
Християни сме и знаем, че единствен Господ може да съди и той прощава греховете ни..Навярно това го има и в другите религии, честно казано не съм запозната. Така или иначе дори самата изповед е пречистваща, на изповядващия му олеква, че е споделил греховете си, разкаял се е...
Помня  в детството си, на този ден баба и дядо на село, как обикаляха с въглени в една метална лопатка из градината с думите "Бягайте змии и гущери". После на отсрещния хълм кладяха огън и всички отиваха да го прескачат. Хамкахме халва и яйце, които се полюшваха вързани за една греда на тавана...Мили спомени... Събирахме се всички на трапезата, на която преобладаваха млечните продукти, яйцата и бялата халва. Честно казано не помня някой гласно да е искал прошка или да е давал. Това ставаше тихомълком. Мама и татко целуваха ръка на дядо и баба.
Днес сякаш стана модерно и да се пости, и да се ходи на черква, и да се иска прошка...Да, да се спазват обичаите съм съгласна, другото е излишно.
Аз определям себе си като вярващ човек, но не бих казала, че съм религиозна. Почитам по-големите празници, опитвам се да запазя традицията.
И си мисля винаги на този ден...трябва ли да се иска прошка, и трябва ли да се дава сякаш разменяш монета?
За мен е по-важно всеки един от нас вътрешно да погледне поне на този ден (а защо не и всеки ден?) в себе си и да си признае, че е сгрешил, че е казал някоя дума накриво, че с действие е навредил някому, че дори неволно не винаги постъпваме така, както е редно...
Както и всеки един от нас да помисли за грешките на другите, да разбере, че това, което ни е разгневило преди дни,  или този, който ни е наранил може би е имал своите основания и оправдания за това...
Дали ще изречем на глас или дали ще чуем думите "Простено-прости" не е толкова важно, важни са мислите ни и разкаянието и опрощението в душите ни!
И според мен има нещо още по-важно, много по-важно, най-важно - това да се опитваме всички ние, всеки ден да не грешим, да помислим преди да направим или кажем нещо - дали няма да обидим, нараним или навредим на някого!!!
Вместо да вършим зло и в този ден да поискаме прошка и да считаме, че е нужно да я получим.
Да, безгрешни хора няма, но можем, наистина можем да се опитаме да бъдем такива!

събота, 21 февруари 2015 г.

Ала Чили Кон Карне

Тази рецепта е пълна импровизация с налични продукти, на пръв поглед е "манджа с грозде", но пък толкова вкусно се получи, че не може да не споделя. Може да се добави и лют червен пипер, за да звучи по-мексиканско:))

Ала Чили Кон Карне




Продукти:

500 гр кайма
200-300 грама печено пиле
1 глава лук
4-5 ск.чесън
2 зелени чушки
около 2 ч.ч. предварително сварен боб(може 2 консерви)
100 гр сварена царевица от консерва
200 мл доматен сок (2 домата)
1-2 с.л. брашно
червен пипер
кимион
риган
200 мл червено вино
сол
черен пипер
олио



Приготвяне:

Запържваме в малко олио каймата, като се запържи добавяме лука и чушката, чесъна. Следват брашното, червения пипер и доматите. Изсипваме консервите боб (или сварения боб), царевицата, подправките и накъсаното пилешко месо. Наливаме и вода, до желаната гъстота.
Оставяме да къкри до готовност.
Много ароматно, вкусно и бързо.




четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Поклон, Дяконе!




Днес искам да пиша за Левски...да пиша и да плача...но нещо стяга гърлото ми,  и така е всяка година на този ден. Образа му така осезаемо е запечатан в мен (а вярвам и във всеки българин), че сякаш съм загубила скъп човек. И наистина така го усещам, едновременно близък и недостижим...
Определям себе си като патриот, в смисъла, в който аз влагам в тази дума. Не са малко нещата, с които се гордея и никога, ама никога не съм се срамувала, че съм българка. Но личностите, които изникват на първо място в съзнанието ми, личностите, които олицетворяват за мен България, моята Родина и имат запазено място в сърцето ми са Левски и Ботев. Затова единствените думи, които мога да напиша днес тук, не са мои, това са стиховете на Ботев, които винаги ме карат да се просълзявам и вълнувам, да усещам едновременно тъга, болка, но и вяра, надежда, преклонение, възторг... Аз не мога да намеря толкова силни думи, с които да опиша Левски и това което усещам...аз просто нося своя Левски в сърцето си! Поклон, Дяконе!


О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.

Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.

Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.

"Обесването на Васил Левски" е последната песен на Ботев. Създадена е вероятно към края на 1875 г., защото не е включена в "Песни и стихотворения". Напечатана е в "Календар за 1876 година" под образа на Васил Левски.

сряда, 18 февруари 2015 г.

Пиле с ориз по тайландски

Бързам да ви споделя едно много вкусно ястие, което приготвих снощи за вечеря. Исках да е с пиле и ориз, но по различно. Попрегледах доста рецепти в нета, взех по нещо от тук, от там и се роди това, без да претендирам, че наистина се приготвя в Тайланд, но пък се получи страшно вкусно.

Пиле с ориз по тайландски



Продукти:

500 г бяло пилешко месо
1 ч.ч. ориз
1 бр. морков
2 ск. чесън
6-7 с.л. олио
1 с.л. къри
1 кубче пилешки бульон
1 к.ч. сурово кашу
черен пипер
соев сос
             
           
Приготвяне:




В тенджера се слага олиото да се загрее и се запържват хубаво чесъна и  морковите, нарязани на ситно, добавя се пилешкото месо и се пържи още 4-5 минути, следва кашуто и се пържи още 1 минута. Слага се ориза, да стане стъклен, добавя се кърито, разбърква се и се доливат 3 чаени чаши и половина гореща вода,  бульона, пробва се за сол и ако е необходимо, се посолява. Ястието се оставя на тих огън, докато се поеме водата  без да се бърка. Маха се от огъня, похлупва се и се оставя 15-20 минути да се задуши. Сервира се поръсено с черен пипер, може и соев сос.



вторник, 17 февруари 2015 г.

Пача

Пача

Бях обещала още на 1 януари, че ще пусна рецепта и за истинска пача, не само фалшива пуешка. След като се снабдих с домашен крак прасешки, който е не само долната част, ами и нагоре - с повече месце спретнах през почивните дни тази топла чорбица. Е, може и изстудена да се хапва - на кой както му харесва. Огладняхте ли? Толкова е лесно за приготвяне и с малко продукти.

Продукти:



1 свинско краче, но до следващата сгъвка, не само долната част, осолено предварително.
черен пипер
1 литър прясно мляко

чесън
оцет
лют пипер




Приготвяне:


Сварявам крачето, предварително почистено, измито, осолено и срязано на две в тенджерата под налягане за 1 час. Изваждам, обезкостявам, нарязвам и слагам в друга тенджера. Отстранявам тлъстините или поне повечето. Прецеждам бульона, като също обирам излишната мазнина. Добавям черен пипер и прясното мляко и кипвам отново. Сол не е необходима, нали сме осолили крачето. Ако не сме - добавяме на вкус, но по-вкусно е предварително да е осолено.
Сервираме с чесън и оцет. По желание добавяме и люто. Можем да насипем в отделни купички да се желира в хладилника.

Аз я предпочитам топла - за сгряване в този февруарски студ!

*Листото от стайна теменужка не се яде:))







събота, 14 февруари 2015 г.

Целувки, целувки

Черпя с целувки - заповядайте!
Автора и изпълнението не са мои, а на дъщерята!
Сигурно всеки знае как се приготвят, но все пак:)

Целувки с крем

Продукти:

2 белтъка
160 гр пудра захар
щипка сол
ванилия
различни прахообразни бои

За крема:
100 гр течен шоколад
100 гр кондензирано подсладено мляко

 

Приготвяне:

Разбиват се белтъците с щипка сол, постепенно се добавя пудрата захар и се разбива до крем, не съвсем до гъст сняг. Отделят се в няколко купички, според броя на цветовете. Разбъркват се добре.С малка лъжичка се насипват върху хартия за печене, постлана в тава. Пекат се на около 90-100 градуса за около час, час и половина. Оставят се да изстинат. През това време се разбърква шоколада с кондензираното мляко. Целувките се слепват две по две! Че са много сладки - много са сладки, ама няма начин - така са целувките:))





Ден на любовта, ден на виното

 и ... още нещо!

14 февруари и много преди него


Празнуваме и днес годишнина,
парад на любовта ни, не какво да е...
И ако трябва днес да се замислиме
пак този път със теб ще избереме!

Ти, моя утрин неизменно споделена,
без теб не искам да започва моя ден...
Ти, моя нощ, мечта, насън лелеяна
и мой копнеж във страст изпепелен!

Ти моя болка, грижа непрестанна -
добре ли си, и здрав ли, наранен...
Ти, моя радост - трепетна, омайна,
мигът със теб е щастие за мен!

Ти, моя сила, истинска опора -
да се облегна в трудния момент...
Ти, моя слабост, аз за тебе съм готова
света да преобърна някой ден!

Аз, твоя утрин все до теб отляво,
през сън целувката дори усещам...
Аз, твоя нощ, от твоя сън дошла направо
от твой копнеж в реалност се превръщам!

Аз твоя болка и тревога всеки ден -
добре ли съм и имам ли си всичко...
Аз, твоя радост - гледаш  възхитен,
и ме наричаш  щастие едничко.

Аз, твоя сила, твоята подкрепа-
за да не бъдеш нивга победен...
Аз, твоя слабост, ти на мен обречен
и срещу себе си би тръгнал някой ден!

Ти моя обич, мое щастие, пътека,
аз - твоята любов, съдба и плен...
Обичам те, обичаш ме и нека
честит да бъде този само наш си ден!

14.02.2015г.


И една прекрасна статия, на която винаги се просълзявам...Честит празник!





петък, 13 февруари 2015 г.

Бирен хляб за машина за хляб

Бирен хляб за машина за хляб

Продукти:
320 мл. бира/може и изветряла ;D/ на стайна температура
20гр. прясна мая
1ч.л. захар или мед
2 ч.л. сол
600 гр. брашно

Приготвяне:
Разтварям маята със захарта в бирата и изсипвам в контейнера. Пресявам брашното, изсипвам го върху бирата и отгоре поръсвам солта. Изчаквам да се разбърка тестото и ако не се отлепя добре от стените добавям по лъжица брашно, докато трябва - да отскача топката лесно. Пека на бърза програма - 58 минути, със средно изпечена кора.
Получава се чудно вкусен хляб, като ръчния по фурните навремето.

*Рецептата е някъде от нета - разпечатила съм я и пише, че е на cathie :innocent: малко съм променила






сряда, 11 февруари 2015 г.

Пиле паприкаш

Една лесна и проста манджичка, която може би всички знаете. Не зная как е в оригинал рецептата, но аз я правя така:


Пиле паприкаш


Продукти:

около 400гр. пилешко филе
1 голяма глава кромид лук
4 чушки - 2 червени и две зелени (може и замразени)
3 домата
сол, червен пипер, черен пипер, магданоз

Приготвяне:

Пилето се запържва в мазнина. Добавя се нарязания лук да омекне, след това се слагат последователно нарязаните на дребно или на жулиени чушки и домати. Посолява се, изчаква се да се изпари водата, прибавя се червения пипер, обърква се хубаво и се налива около 1 и ½ ч.ч. вода, да покрие месото и зеленчуците. Къкри на слаб огън до готовност. Поднася се поръсено с черен пипер и магданоз


понеделник, 9 февруари 2015 г.

Супа от толстолоб

СУПА ОТ ТОЛСТОЛОБ

Продукти:


1/2 глава от толстолоб /примерно 5 килограмов/, може и с котлети
1 морков
1 глава лук
1 ч.ч. смлени домати
1 к.ч. ориз
1 с.л. девисил
1 ч.л. готова подправка за риба
1 ч.л. настърган хрян
3-4 с.л. майонеза
3-4 с.л. заквасена сметана
3-4 с.л. олио/зехтин
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:


Сварява се добре почистената и измита глава в подсолена вода. Обезкостява се, като се ползва само месото. В загрят зехтин се задушават нарязаните на кръгчета моркови и на дребно кромид лук, както и хряна. Добавят се доматите. Като заври се изсипва в прецедения бульон. Добавя се измития ориз. Ври до готовност на зеленчуците и ориза. След това се връща и накъсаното месо. Поръсва се с подправките и се застройва с майонезата и сметаната. Получи се вкусна супа.






събота, 7 февруари 2015 г.

Тутманик без месене

С Илианка се познаваме отдавна - от 2006г. само зад монитора, а от 2008 досега сме се виждали няколко пъти. Допада ми и тя, и нейната кухня, сходна е с моята. Особено много ме изкушават тестените и произведения. Не веднъж и два пъти съм посягала към рецепти от Щъркелово гнездо, но днешната реших да споделя и тук. Благодаря, Илианка, отдавна и се канех, та до снощи:)), когато в снежната приказка навън ни се прияде нещо тестено, ама бързичко.  Малко промених, че се оказа, че киселото мляко ми е недостатъчно, вложих и изостанало сирене Бри.

Тутманик без месене



Продукти:

250 мл топла вода
3 яйца
100 г кисело мляко

200 мл прясно мляко
1 к.л. сода за хляб
1 кубче прясна мая
7 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 800 г брашно

250-300 г  сирене + 50 гр сирене Бри нарязано

50 г разтопено краве масло.


Приготвяне:




Маята се разтваря в топлата вода със захарта 
и се оставя да шупне, добавят се яйцата, олиото, солта и разбърканата с киселото мляко сода, прясното мляко. Постепенно сипвам от пресятото брашно.  Всичко се разбърква до получаване на много гъсто и лепкаво тесто. Купата се покрива с фолио и се оставя да втаса.
Правоъгълна тава  с размер 25/40 см)  се намаслява (аз сложих силиконово килимче). Половината втасало тесто се изсипва вътре и с намаслена лъжица се разстила равномерно. Поръсва се натрошеното сирене и парчетата Бри и се залива с разтопено масло. Отгоре се изсипва останалото тесто на части навсякъде и отново  се поръсва сирене. Пече се на 170 градуса в незагрята фурна. Нападнахме го още горещо!



петък, 6 февруари 2015 г.

Сарми от кисело зеле и счукан боб

Ето тук ви писах за Танчето и нейната майка (ще се радвам да се запознаем с нея и на живо). Искам да им благодаря за поредната вкусна рецепта, която ми споделиха. За мен е нова, правила съм само сухи чушки, пълнени с боб. И за да не се облизвате и вие пред монитора, предлагам да си приготвите тази рецепта при първа възможност. Аз я правих преди няколко дни.

Сарми от кисело зеле и счукан боб




Продукти:

1 голяма кисела зелка
500 гр бял боб (счукан предварително на парченца)
4-5 глави лук
1 морков
1 чушка
150 - 200 гр сланина
чубрица
черен пипер
червен пипер
олио

Приготвяне:



Ако нямате готов купен боб, който да е на парченца (аз нямах такъв) ще ви е доста трудно да го направите в домашни условия. Аз опитах да смеля в робота, но боба отскачаше от ножа и само шума беше страховит, резултат - никакъв. Нали съм си изобретателна - налях вода. Получи се, макар да стана леко на каша едната част, все пак си се натроши на парчета боба. Другият вариант е леко да го сварите и да го смелете в машинка за месо или пак в робота. Аз обаче нямах това време.
Поставяме в купа боба и добавяме нарязания лук, настъргания морков и чушката на ситни парченца. Следва нарязаната също на дребно сланина (нека да е шаренка, може и бекон), подправките и малко олио. Омесваме до еднородна смес.
Зелето се разделя на листа, като се отстранява средната жилка. От сместа с боба  се завиват сърми, които се нареждат в глинен гювеч. Между тях също може да нарежете сланина на филийки. Налива се вода, да покрива хубаво сърмите.  Поставя се в студена фурна и се пече след завиране на умерена температура. При мен отне 3 часа. Първите сърми хапнахме така, но останалите запекох допълнително в тавичка и още повече ни харесаха зачервени.




Много са вкусни!

Днес, като се прибирах от работа едва започваше да вали дъжд, след около час обаче си беше побеляло навсякъде.



Ето и в момента, продължава да вали...
Фотоапарата ми не е добър и съответно и снимките, особено на тъмно, но все пак се вижда колко е красиво - зимна приказка...особено на топло, зад прозореца. Белите петна са снежинки - пухкави парцали...



.

Снимките са специален поздрав за Аля:)) от снежна София!



сряда, 4 февруари 2015 г.

Крем супа от тиквички с къри

Една вкусна рецепта на Лабрекс от БГ мама


Крем супа от тиквички с къри



Продукти:

4 тиквички
1 гл. лук
1 ск. чесън
4 триъгълничета топени сиренца ( около 80 гр. )
1/2 ч. л къри
1 с.л. краве масло или олио
3 ч.ч.вода

Приготвяне:
Лукът и чесънът се нарязват наситно. Нарязваме и тиквичките.В тенджера слагаме мазнината и запържваме лука и чесъна, добавяме тиквичките, да се запържат. Наливаме водата, да ги покрива и варим до омекване на тиквичките. Когато са омекнали, добавяме топеното сирене, къри и сол на вкус. Варим, докато се разтопи сиренето, бъркайки 2-3 минути, но и да не се е разтопило, не е проблем. С миксер блендираме или пасираме супата направо в тенджерата с пасатор. Поднасяме с крутони.



вторник, 3 февруари 2015 г.

Воденички с праз и сметана


Воденички с праз и сметана



















Продукти:








500гр. воденички
200мл заквасена сметана
1 стрък праз
чер пипер
сол
2-3 с.л.  краве масло
2-3с.л.  брашно
100гр кашкавал 


Приготвяне:

Сваряваме воденичките в тенджера под налягане. Нарязваме праза на ситно, воденичките също. 
Маслото разтопяваме в тиган , слагаме брашното да се запържи .
Отстраняваме от котлона и сипваме  студена вода  около 500 мл  като бъркаме до гладка смес. Добавяме сметаната, разбъркваме хубаво и изчакваме да клокне.
Изсипваме воденичките и праза  в йена и заливаме със соса.. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Настъргваме отгоре кашкавала. Слагаме във фурната и запичаме за кратко. 
Голяма вкусотия се получи.

понеделник, 2 февруари 2015 г.

Салата по италиански

Салата по италиански



Продукти:


500 г шунка
4 жълти ябълки
4-5 кисели краставички
1 глава лук
200 гр майонеза
10 г горчица
черен пипер
сол

Приготвяне:




Разбъркват се майонезата, горчицата и пипера. Ябълките се измиват, изчистват и настъргват. Лукът, шунката и краставичките се нарязват на ивички, посоляват се. Разбъркват се всички продукти, охлажда се и се поднася. Апетитна е!


неделя, 1 февруари 2015 г.

Салата от спанак с бекон и яйчен дресинг

Отново съм на линия със салата, и отново тя е със спанак, и отново предложението видях в списанието "Рецепти за здраве"



Салата от спанак с бекон и яйчен дресинг


Продукти:
листата на 1 връзка спанак
4 листа суров бекон
2 яйца
2 с.л. олио
3-4 с.л. оцет (аз ползвах балсамов)
1 ч.л. захар
2 скилидки счукан чесън
сол на вкус

Приготвяне:



Препичаме нарязания на парченца бекон в сух тиган. Изваждаме го. В съда добавяме олиото, оцета, чесъна и захарта, посоляваме. Намаляваме котлона и изсипваме в соса разбитите яйца. Бъркаме непрекъснато, докато яйцата се стегнат и дръпваме от огъня. Накъсваме в купа спанака, посоляваме и объркваме, гарнираме с яйцата, поръсваме с бекона и сервираме.



Препоръчвам да ползвате светъл оцет, защото аз ползвах тъмен балсамов и цвета на соса не изглеждаше добре.