вторник, 21 юли 2015 г.

Скумрия по созополски

Това е то - вкус на море, ако не отидете до морето, или поне не днес - утре, направете си тази рецепта и се пренесете в Созопол:))

Рецептата е на едно мое много любимо другарче - Елиана, или по-известна в средите на готвещите люде, като Елидраг. Тя е най-готината зряла жена, но с младежки дух и ентусиазъм на 15 годишна , с която седнеш ли на приказка - времето ще литне неусетно и особено приятно. 

Не ви препоръчвам да гледате нейните снимки, защото ще останете впечатлени  от тях, и така ще пропуснете моите:)) Но какво да се прави - хубавото си е хубаво и можем само да се учим от по-добрите във всяка област. Истината е, че вечер на тъмно, без да имам и нужното време, а за техника да не говорим ми е особено трудно да направя хубави снимки, особено когато не само чужди ръце, но и моите бързат да издърпат чинийката и да се насладят. Обаче въпреки снимките ви уверявам, че и у нас рибката беше не по-малко вкусна! Не е загоряла рибата, просто от балсамовия оцет придобива този цвят.

Ели, благодаря ти за поредния удар в десетката, да ме бе подкукоросала по-рано да направя тази рибка - чудесна е!













Скумрия по созополски






Продукти:
1 кг почистена скумрия 
1 с.л. сол
3-4 бр. зърна бахар
15 зърна черен пипер
1-2  дафинови листа
150 мл олио 
150 мл балсамов оцет




Приготвяне:


Изчистената риба се нарязва на шайби с дебелина около 2 см.
Парчетата се редят на дъното на тенджерата под налягане.
Добавят се подправките.Залива се с равни части олио и оцет. Течността трябва да покрива едва рибата.
След като заври(засвисти вентила), котлонът се намалява и се оставя  да се готви час и половина. Изключва се и тенджерата се оставя без да се отваря, докато се охлади.
Рибата се изважда и парчетата се подреждат в буркан.  Заливат се с течността, която е останала след варенето.
Съхранява се до една седмица в хладилник.


Ако още не сте пробвали тази рецепта - не си колебайте, сега е момента!



10 коментара:

  1. Като се прибера в Пловдив ще я направя,задължително(че тук нямам такава тенджера:)иначе още сега щях да съм скочила за скумрийка....).
    Мен хич не ме бъркат снимките,Веси,прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, таман се чудех, в Пловдив рибата по-хубава ли е от тази на морето:)) Значи, да не забравиш да си осигуриш рибката, тръгвайки за при тенджерата:))

      Изтриване
  2. Веси,
    баща ми е голям почитател на рибата и съм правила тази рецепта, но с обикновен, а не с балсамов оцет.Но мисля, че балсамовия оцет е по - подходящия в този случай, защото има леко сладникав вкус.Веднага ще изпробвам твоя начин.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, права си, че балсамовия оцет придава друг вкус, и аз обичам рибка:)

      Изтриване
  3. Само като видях заглавието и бях сигурна, че ще ми хареса! Обичам този град! Чудесно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали?!?
      Хайде, Созопол те зове:) Хубаво лято.

      Изтриване
  4. Чудесна е станала! Непременно ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То много не личи от тези сними, но ако опиташ - няма да съжаляваш, Траянче!

      Изтриване
  5. Здравейте , час и половина не е ли много в тенджера под налягане за риба ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Така е по рецептата на Елидраг, така съм я приготвяла и аз, не е много, просто рибата си остава стегната, но костите се стопяват. Опитайте, ще ви хареса!

      Изтриване