събота, 3 януари 2015 г.

Меденки
Вече ви показах тези меденки тук. Иска ми се да публикувам и рецептата, защото е много сполучлива, лесна и с достъпни продукти, пък и имам я записана на едно мъ-ъ-ъ-ничко листче, което все търся, така ще ми е под ръка.

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода,
1 с.л. оцет
5 с.л. течен мед
около 3 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела (микс коледни подправки за меденки от Лидл)
ванилия

Приготвяне:

Угасявам содата в оцета. След това смесвам всичко в робота, като последно добавям брашното до получаване на тесто, което да може да се точи, но да не е прекалено твърдо. Може да се замеси и на ръка. Разточвам  върху работен плот, поръсен с брашно, като ръся леко и отгоре тестото, че полепва по точилката. Изрязвам с метални формички за сладки. Пека в загрята фурна на 180 - 200 градуса до светлокафяв цвят. Оставям да изстинат. Обикновено ги украсявам на другия ден. Украсата този път направих от останалия ми фондан от тук. по рецептата на Дими.

Ще напиша и съставките за фондана за по-удобно, че и него търся всеки път:

1 пакетче желатин от 9 гр
60 мл вода
1 ч.л. глицерин
120 мл глюкоза
1/2  ч.л. лимонтозу
около1 кг пудра захар

Всичко замесвам отново в робота, като стопявам набъбналия предварително в студена вода желатин на водна баня. Захарта смилам също с приставка за смилане на кафе предварително и пресявам 2 пъти. Добавям я постепенно до получаването на тесто с еластичност на пластелин.

След като престои 1/2  час разточвам фондана на леко напудрен плот или с пудра захар или с нишесте. Изрязвам отново с формичките за сладки според въображението и залепвам, като леко намокрям фондана с вода с четка за рисуване(която ползвам само за тази цел).
Някои сладки съм поръсила с цветна захар, пръчици, звездички, преди да е стегнал фондана с леко притискане. Някои поръсих с остатъците - трохи от замесването на фондана, приличащи на сняг.
Фондана оцветих предварително с хранителни бои на прах. Нарочно оставих тестото с мастилено синята боя неразмесено, нарекох тези сладки "коледна нощ", макар на снимките да не личи много добре цвета им, тези ми бяха любими:)
Светлосините пък са със захарна глазура от разбит белтък, лимонов сок и пудра захар до консистенция, позволяваща да се нанесе сместа с четка.

Съхранявам сладките в метални кутии, ако са твърдички, добавям в кутията парченце ябълка, от нея те извличат влажност и омекват, освен това придобиват още по-хубав аромат.

Знам, че обясненията са излишни за повечето четящи блога, освен това има хиляди рецепти за меденки в нета, както и за фондана, но все на някого ще е полезно надявам се, а пък и за мен ще е по-удобно така:)))


Няма коментари:

Публикуване на коментар