сряда, 31 декември 2014 г.

На границата между две години!

На прага сме на Новата 2015 Година!




Иска ми се да изпратя старата 2014 година с благодарност - не че беше лесна година, но това, което си пожелах при посрещането и се сбъдна!!! Близките ми и аз сме живи и здрави, отпаднаха притесненията ми относно здравословни проблеми, имахме работа (е, може и по-добра да е!), прекарахме чудесна почивка, имахме желано пътешествие, емоционално всички се чувствахме добре, хармонията в дома ни беше реалност, децата ни радваха, приятелите бяха верни, а приятните моменти с качествени хора ни зареждаха и вдъхновяваха. Благодаря за всички тези къде дребни, къде по-големи моменти, за всичко получено във всяка сфера, за всичко постигнато, за всичко мечтано. Разбира се имахме и тежки моменти. Загубихме много скъп приятел, боли.., но неговото място в сърцата ни е запазено. Имаме и приятелството на съпругата му и много я обичаме.

Ще посрещна Новата 2015 Година богата с много мечти, богата с близките си, богата с усещанията, които ми носи всеки ден и на които успявам да се насладя и изпитам с всички сетива.
Ще си пожелая донякъде същото - да сме живи и много здрави и аз и близките ми хора, да сме щастливи и обичащи се. Желая си по-добри отношения с роднините, някак с годините, времето, проблемите  загубихме  общуването, но вярвам, че това е временно, нали казват, че кръвта вода не ставала, не тая лоши чувства към никого.
Желая си да има някаква промяна в служебен план, така че да се чувствам удовлетворена от това, което правя, и от хората с които се налага да общувам.
Пожелавам си и децата да имат своята успешна реализация в това, което искат, а
съпруга ми да сбъдне отдавнашна своя мечта.
Желая си любовта и хармонията в дома ни да бъдат все същите, а защо не и по-силни. Жарта изгаряща сърцата да не стихва, независимо от мнооогото години заедно.
Дано бъде по-спокойна година, по-добра финансово за всички ни.
Дано и в национален и световен мащаб цари мир, политическа отговорност.
Дано всички хора се опитваме и бъдем по-добри.

Добре дошла Нова 2015 Година!

Чакаме те пълни с Вяра, Надежда и Любов!








понеделник, 29 декември 2014 г.

29 декемри - да е сладък живота със сладки:)

У дома и днес е празник! Малък празник на любовта! Дано бъде жарка, търпелива, всепоглъщаща, прощаваща, даваща и все по-дълбока и силна! Нека крехките години, които се бележат днес бъдат само началото на нещо голямо и истинско! Бъдете щастливи деца!
Десертите тези дни се множат и изостават, затова няма обичайната торта, а  коледно-новогодишни сладки.


















неделя, 28 декември 2014 г.

Косовска баклава

Ще ви представя една моя много любима баклава, подходяща за празниците. Ако още не сте се спрели на рецепта, пепоръчвам ви тази:

КОСОВСКА БАКЛАВА


Продукти:

1 пакет готови кори
1 кг. захар
1/2 л. олио / аз сложих масло+олио, но по-малко, около 1/4л./
200 гр.кокосови стърготини
200 гр.смлени орехови ядки
200 гр.стафиди /аз имах 100/
200 мл. газирана вода /сложих 200мл. швепс портокал/
1 пак.ванилия
1 пак.бакпулвер

Приготвяне:

Кокосовите стърготини, орехите и стафидите се смесват. Добавя се бакпулвера, ванилията и газираната вода. Върху два листа кори се ръси от сместта и се навиват на руло. Разрязват се на 4 части като пурички и се нареждат в тава. Повтаря се с всичките кори. След това баклавата се залива с кипналата мазнина. Пече се около 20-30 мин. в загряла фурна на 200 градуса. Захарта се разтопява в 1 л. вода. Изстиналата баклава се залива с горещ сироп. Оставя се да поеме няколко часа, най-добре една нощ! 

Много сполучлива баклава!
Рецептата съм разпечатила някъде от нета, но не съм записала от къде още преди 4-5 години. Снимката ми е стара (ако я направя сега, ще я сменя), но си заслужава да опитате.:innocent:


събота, 27 декември 2014 г.

Стефанов ден и Спондж Боб

Стефанов ден е!

Днес моят (кандидат) зет има имен ден! Не знам как е с другите тъщи, но аз наистина си го обичам и го имам за свое дете :). И как иначе - нали дъщеря ми го обича!!!
Да ми е жив и здрав му пожелавам и единственото, което искам е да обича дъщеря ни поне наполовина толкова, колкото ние я обичаме! Да са много, много щастливи!

Тортата не е детска, нито зетя е на такава възраст:), макар да е с познатия анимационен герой. Просто децата наричат Спондж Боб жълтия камион, с който зетя упражнява една от трите:) си професии:)) и поради тази причина реших тортата да изглежда така - все пак по-лесно ми е да я направя така, отколкото във форма на камиона.

Торта Спондж Боб




Продукти:

 за блата:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч.брашно
4 с.л. вода
4 с.л. олио
1 и 1/2 с.л. какао
1/2 бакпулвер

за крема:

400 мл течна подсладена сметана
4 с.л. кисело мляко
4 с.л. захар

3 банана
3-4 кивита

за измазване на тортата:

125 гр  меко масло
250 гр пудра захар
2 с.л. прясно мляко

за украсата::

1/2 доза фондан по рецепта на Дими ( За пръв път го правя - чудесен е! Дими, прегръщам те!)
сладкарски бои на прах - жълта, червена, синя,
какао на прах

Приготвяне:



Направих първо фондана и оставих в свежо фолио на стайна температура. Оцветих - най-голямата част в жълто, парче червено, парче бяло, парче кафяво и парче синьо. Оставих и малко бяло за резерв.

За да се приготви блата се разбиват яйцата и захарта, добавят се и останалите продукти. Пече се в квадратна тавичка с размер 22/22 см. Като изстине се разрязва на 3 части.

Разбива се сметана, добавя се захарта, млякото и пак се разбива  до плътен, стегнат крем.

Разбива се маслото със захарта и млякото до пухкав крем.

Кивито и банана се обелват. Нарязват се на кръгчета.



Поставяме на голям поднос единия блат, мажем с 1/2 крем, редим плътно киви, слагаме втория блат, мажем останалия крем, редим плътно бананите. Поставяме третия блат. Отстрани изравняваме. Прибираме в хладилника да стегне за няколко часа. Отрязваме от едната страна ивица широка 3 см., която поставяме от към тясната страна, целта е да получим правоъгълник, изрязваме излишното парченце. Оставяме свободно малката част, нея ще прикрепим по-късно. Измазваме двете части на тортата с масления крем отвсякъде, за да не се овлажни фондана от сметановия крем.

Разточих първо кафявия фондан, облякох "гащите". После жълтия фондан, облякох голямото парче. Последваха очите, вратовръзката, уста, зъби...ръцете, крачката и накрая не можеше без приятелчето Гари - охлювчето, непременно трябваше да е с отворена устица, според дъщерята:)). Еми това е в общи линии.

Зетя остана много приятно изненадан и си хареса тортичката, и дъщерята ме похвали (което си е рядкост, много е критична) - какво повече да иска човек!!!






Честит имен ден на всички празнуващи, в това число и на трите ми колежки и дружки - Стоянка - Танчето(дето вече писах при Докторския боб:), Стоянка - Таня и Станка - Стани, хмммм,  все читави хора май носят това име:)))


четвъртък, 25 декември 2014 г.

Свинско по самоковски

Всъщност не знам дали в Самоков правят така свинското, кракът ми е стъпвал 2-3 пъти там. Но корените ми са някъде от там, почти по средата между София и Самоков. Баба винаги приготвяше това ястие с прясно свинско, зимата,  по Коледа, мама също , а отдавна вече и аз. Не знам някъде другаде да се прави по същия начин.
Макар да не е много празнична рецептата, реших да я пусна днес. Ако ви допадне идеята - опитайте и вие.


Свинско по самоковски 




Продукти:


около 1 кг свинско месо
4-5 глави кромид лук
2-3 чушки севрия и 2-3 зелени домата от сурова туршия
няколко капки олио

Приготвяне:





Месце от бута, заедно със малко сланинка/по-вкусно е, но може и олио/  се запържва на хапки в голям тиган до зачервявяне. Прибавя се една голяма купа , нарязан на лунички кромид лук. 
Като се зачерви се добавя  една голяма купа нарязани на парченца зелени домати и пиперки от сурова туршия и готвенето продължава още 10 минути, до изпаряване на течността от туршията и да се позапържи и тя. Разбърква се от време на време, до готовност. По-хубаво става в повечко мазнина и с повече туршия и лук. Ако е мазно, после се отцежда мазнината. 
Ако не сте опитвали - опитайте и няма да съжалявате. Прекрасно е с червено винце. 
 






сряда, 24 декември 2014 г.

И пак е Коледа!



И пак е Коледа! И пак звънят звънчета...
За миг пробуждат детското у нас.
Магията минава през сърцето,
улучва всички в празничния час!

Спокойствие се стеле над земята,
рисува Господ бяла красота...
Прогонваме тъгата от сърцата
и някак става празничен света!

Трапезата ни става по-богата,
душите също - търсят топлина!
И някъде отгоре небесата
нашепват ни за милост, доброта...

От нас зависи към добро да тръгнем,
преди да вземем - първо да дадем!
Сами си носим във ръцете кръста
и бъдещето си сами да изковем!

На Рождеството смисъл да дадем!!!

дек.2014г.



ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ НАДНИКНАЛИ ТУК С ЧИСТИ СЪРЦА!
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, УСПЕШНИ И ЩАСТЛИВИ!!!


вторник, 23 декември 2014 г.

Докторски боб

Ще ви представя една рецепта, на пръв поглед е нещо познато, но всъщност е един изненадващо вкусен и все пак по-различен боб. Не знам защо името му е такова. Рецептата имам от колежка, с която работим заедно от няколко години, но едва тази година се сближихме и се надявам  това да се превърне в едно истинско приятелство. Макар че Танчето е доста по-млада и е на възраст между мен и дъщеря ми, някак си си допаднахме. В нея по странен начин се вплитат нежността и финеса с балканджийския дух и плам. Харесва ми нейното чувство за справедливост, нейната прямота, мисля че е обичлива и вярна на хората, на които държи. От друга стара е и весела и забавна, абе добре си прекарваме през почивките, споделяме и несгоди и радости. Уж съм по-опитна и я уча на някои неща в кулинарията,  но доста неща научавам и аз от нея, като тази рецепта (и не само).
Танче, благодаря ти, а също и на майка ти, и понеже знам, че четеш  тук, а днес си заминала за родното място - това е едно намигване към теб и пожелание за много весели празници!

Докторски боб




500 гр боб (накиснат от предната вечер в студена вода)
1 морков
1 суха чушка
2-3 глави лук
8-10 червени печени белени чушки
1-2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
олио
сол
чубрица
джоджен
по желание магданоз

Приготвяне:



Боба се сварява, заедно със сухата чушка и моркова. След сваряването моркова и чушката се смачкват с вилица, ципата се отстранява и се връщат в боба. Запържва се нарязания лук, добавят се нарязаните печени чушки, като се позапържат се посипват с 2 с.л. брашно, червения пипер и се налива от водата на боба, оставя се да поври няколко минути. Боба се изсипва в тавичка, добавя се запръжката, ако се налага се долива още от водата до желана гъстота, слагат се и подпавките и  всичко се разбърква. Пече се до готовност и сгъстяване. При поднасяне може да се поръси с пресен магданоз.




Рецептата е подходяща за Бъдни вечер! Опитайте и няма да съжалявате!


понеделник, 22 декември 2014 г.

Две разядки с тиква

Миналата година за Бъдни вечер правих две разядки с тиква за празничната трапеза! И двете се оказаха много вкусни, не помня от къде видях идеита или рецептите (всъщност май втората рецепта видях при Лулу-Руми), но при всички случай не съм ги спазила, така че пускам моите предложения.

Разядка с тиква вариант 1




Продукти (количество пожелание):

сварена (печена) тиква
сок от лимон
2-3 скилидки чесън
2 с.л. тахан
ситно нарязан магданоз
сол

Приготвяне:

Тиквата се пасира и се добавят сока от лимона, тахана, солта, магданоза и пасирания чесън. Сместта се обърква, украсява се пожелание и се поднася.

Разядка с тиква вариант 2

Продукти:

Сушени чушки 7-8 бр.
5-6 скилидки чесън
1 с.л. мед
олио
сол
2-3 с.л. смлени орехи
парче сварена (печена) тиква

Приготвяне:

Накисваме чушките във вряла вода за 1/2 час. С вилица изстъргваме месестата част и изхвърляме люспите. Добавяме пасираната тиква, пасирания чесън, орехите, меда, солта и олиото.  Разбъркваме и поднасяме .

Хм, не намирам снимката на втората разядка :(

Намерих:))




неделя, 21 декември 2014 г.

Факела Любов - 22

Наближава Рождество! Време за добри дела, прошка, смиреност, благодарност...
От мен едно изречено "благодаря" преди доста години, което звучи със същата сила и днес!

Факела Любов - 22



§§§


Благодаря:
За това, че те срещнах
и тази среща осмисли дните ми.
За това, че всяка частица от  мен
диша и съществува единсвено чрез теб
и единствено за теб.
За това единствено,
което ни превръща в едно цяло,
дори когато не сме заедно.
За това, че последната ми мисъл
преди да заспя е за теб,
а сутрин часовника ме буди с твоя глас.
За това, че не ме оставяш сама
нито за миг, дори в сънищата.
За това, че те обичам,
за това, че ме обичаш,
за това, че влюбените винаги са красиви.
За това, че единствен ти
изричаш името ми с толкова любов,
с колкото аз те обичам.
За това,че от пръстите ти струи нежност,
несравнима дори с нежността на вълните.
За това, че устните ти
/единствените устни, които ме влудяват/
ме целуват непрестанно, дори в мислите.
За това, че в погледа ми
се отразява винаги твоят.
Затова, че сърцето ми
пулсира в един ритъм с твоето
/дори понякога се питам - две ли са?/
За това, че всяка моя болка
те изгаря с двойна сила,
а радостта ми - за теб е щастие.
И за моето единствено щастие-
че ти си щастлив:

                                      БЛАГОДАРЯ!

1988г.


Към днешна дата мога само да допълня списъка с още прекрасни чувства, емоции и най-скъпото нещо в съвместния ни живот - дъщеря ни!!! Благодаря!!!



петък, 19 декември 2014 г.

Топчета с бира

Още едни локумки - този път



Топчета с бира




Продукти:

1 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. бира
1 бакпулвер

1 пакет локум
300 гр пудра захар
орехови ядки





 Омесва се тесто от горните продукти. От него се къса и се оформят топчета, като в средата се поставя парченце локум и орехова ядка. Изпичат се до порозовяване и се овалват горещи в пудрата захар. Стоят леко хрупкави при хапване!









четвъртък, 18 декември 2014 г.

Баклава "охлюви"

Ето нещо за коледните празници. Рецептата е на мама:


Баклава " Охлюви"



















Продукти:

300 мл. прясно мляко
3 яйца
мая, колкото локум
щипка сол и захар
брашно (не съм мерила)
олио и масло
счукани орехи и нарязани /количество пожелание/
захар
1 лимон

Приготвяне:





Замесва се тесто като за баница, средно меко. Разделя се на три топки. Разточват се три кори, не съвсем тънки. Намазва се едната кора с олио и масло, поръсва се с орехи. Поставя се върху нея втората кора, която също се намазва и поръсва.Третата кора по същия начин. Навиват се на руло, което се реже на кръгчета широки 1 см./охлюви/. Нареждат са в тава легнали с разстояние между тях. Оставят се да втасат, след което се пекат на умерена температура до порозовяване. Съвсем изстинала баклавата се залива с горещ сироп от равни части вода и захар +сока и настърганата кора на 1 лимон.
Да ви е сладко!