събота, 1 ноември 2014 г.

Студена млeчна терина

Честит 1 ноември - денят на народните будители, ознаменуващ делото на българските , книжовници, революционери и свети будители, денят приканващ  ни към възраждане на  националния  дух, към стремеж за образование и книжовност. 

Без връзка с празника ви предлагам една позабравена рецепта.

СТУДЕНА МЛЕЧНА ТЕРИНА




Продукти:


1 кг изцедено (при мен овче) кисело мляко
150 гр. настъргано (овче) сирене
1 връзка репички
5 кисели краставички
5 стръка пресен лук
10 маслини
сол
бял пипер
олио
1 пакетче желатин

Приготвяне:


Към млякото се добавят настърганото сирене и нарязаните на кубчета репички, кисели краставички, пресен лук, маслини. Овкусява се с пипера, олиото и сол на вкус. Добавя се предварително разтворения на водна баня желатин. Насипва се в желана форма и се прибира в хладилника, докато стегне. После се нарязва на резени.

* При мен не стегна и не можах да нарежа,  чудех се защо и реших, че е от желатина, но после се оказа, че хладилника не е работел ;D /не винаги вината е в нас ;D

Снимката е стара, от преди няколко години. 


4 коментара:

  1. Ама и зелечуците вътре също затрудняват рязането. ;) Да му се скараш на хладилнка и да те слуша повече, Весе. Че хвърля ли се такава вкусна салатка. :)
    Поздрави и светъл празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, зеленчуците са ситно нарязани. Колкото до хладилника - скарахме му се с нов, а това лято и новия даде дефект, та ходи на "доктор", явно с хладилниците не ни върви:)))
      Но я хапнахме насипно.

      Изтриване
  2. Чудесно теринче,Веси.Аз съм правила това изкушаващо мезе ,но в индивидуални формички,за да си спестя рязането,...но толкова е вкусно,че кой ти гледа сервирането:)))))
    Прекрасен неделен ден,Веселушке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна идея ми даваш, Миленче, много по-удачно е в отделни формички.
      Хубава седмица!

      Изтриване