петък, 31 октомври 2014 г.

Селска пита с праз и сланина

Селска пита с праз и сланина


Продукти:

плънка
3 стръка праз лук
150 гр сланина
сух девисил
черен пипер

тесто:
сока от два домата
1 ч.л. суха мая
2 ч.ч. брашно
3 с.л. олио/мас
2 с.л. сух магданоз
сол
150-200 мл хладка вода



Приготвяне:

От брашното, магданоза, мазнината, доматения сок и маята, разтворена в хладка вода
омесваме тесто. Оставяме да втаса.
Сланината  нарязваме на кубчета и запържваме в тиган. Може да се излее част от мазнината. Праза нарязваме на колелца и добавяме при сланината. Добавяме и черен пипер и девисил.
Размесваме тестото, разделяме го на две части.Разточваме едната част и застиламе тавата с размер 25 см. Разпределяме отгоре плънката и покриваме с разточената втора кора. Печем на 200 градуса до готовност. Поднасяме с бульон. Е, мазничко е, но много вкусно, с хрупкав блат и сочна плънка.



Рецептата съм приготвяла преди повече от 20 години, записала съм я на лист.







12 коментара:

  1. Това се казва питка, Весе. :) Особено мъжете сигурно я обожават. Чудна е!
    Хубава вечер ти желая. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря, така е! Хубава седмица за теб!

      Изтриване
  2. Много интересна рецепта, Весе,
    доматеното тестено "одеалце" чудесно допълва плънката, а тя би могла да бъде и друга ...
    Харесва ми, страхотна идея за хладните дни, благодаря и поздрави за теб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, няколко пъти съм правила доматено тесто и определено ми допада, плънката наистина може да е разнообразна, но тази определено му приляга. Хубав ноември!

      Изтриване
  3. аз пълнежа харесвам :) да си кажа пак. Много апетитна пита, Веси!
    Честит ти празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Пепи! Със закъснение и за теб - честит ден на будителите!

      Изтриване
  4. Ееееее Весе, каква селска питка! Страхотна е! Е те това ще ме черпиш, когато пристигна в България :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това да искаш, Аля, ама побързай, докато имма домашна сланинка:)

      Изтриване
  5. Много апетитно изглежда! Сокът от двата домата колко ml приблизително е?

    ОтговорИзтриване
  6. Мариела, благодаря за посещението, коментара и одобрението:) Честно да призная не съм премерила при приготвянето, но така или иначе зависи и от брашното, с него може да се варира, просто тестото трябва да се оформи, не е фатално да е малко по-твърдо или меко. Може да се ползва и доматен сок от консерва, да речем примерно около 50 мл.
    Успех, ако се решиш!

    ОтговорИзтриване
  7. Много благодаря за бързия отговор! Непрепенно ще я пробвам. Следя ежедневно сайта "gotvetesmen" и всеки от Вас поотдено... Възхощавам се на творенията ви! Кулинарията е изкуство и наистина е необходима и "щипка любов", за да бъде крайният резултат неустоим!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи, карат ме да мисля че притежавате най-необходимото условие - "щипката любов"и ще се радвам да се включите и активно в сайта. Сигурна съм, че има какво да ни покажете. Хубави предпразнични/празнични дни!

      Изтриване