петък, 22 август 2014 г.

Яхния от зелен фасул, яйца и сирене


Предложението ми за днес отново е сезонно. Един по-различен начин на приготвяне на зелен фасул. Бях планувала тази рецепта, докато зеленчука го има на пазара. И макар случайно и днес да вечеряхме зелен фасул, но с картофи, ви предлагам все пак предвидената рецепта за


Яхния от зелен фасул, яйца и сирене


Продукти:


1 кг. зелен фасул
1 глава лук,
червен пипер
олио,
4-5 скилидки чесън
2 домата
копър
1 с.л. брашно
150 гр. сирене
2 жълтъка.


Приготвяне:


Зеленият фасул се измива, почиства и нарязва. Почиства се и се нарязва на ситно главата лук. Доматите се настъргват.
Жълтъците се разбиват с брашното. Сиренето се настъргва и се добавя към яйцата, като се разрежда с водичка до кашичка.
Чесънът се смачква с пресичка за чесън, нарязва се копъра и се добавят към яйчената смес.
В тенджерата, в която ще се готви се изсипва олиото и се загрява.
Добавя се нарязаният на ситно лук и се посолява с 1/2 ч.л. сол. Пържи се докато стане златист.
Сваля се за малко от огъня и се слага лъжичката червен пипер, разбърква се изсипват се доматите, добавя се и почистеният зелен фасул, обърква се, добавя се вода, така че почти да стигне нивото на зеления фасул и се оставя да заври.
Огънят се намалява и ястието къкри на слаб огън до пълното му сваряване.
5 минути преди да се свали от огъня се застройва с приготвената застройка като се сипва на няколко пъти по малко сок от яхнията в застройката за да се темперира и се връща обратно в тенджерата, като се бърка внимателно, но енергично, за да не се пресече.
Мноооого е вкусно Според мен е по-добре да се консумира студено.


Забележка: Внимавайте за употребената сол при готвенето, за да не се пресоли след добавяне на застройката със сирене.


* Рецептата видях в БГ Кулинар преди години.









9 коментара:

  1. Ммм... Гребвам си с лъжичка веднага. :)
    Поздрави, Весе!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина обещава да е вкусно това фасулче :)
    Благодаря за споделената рецепта, Весе!

    ОтговорИзтриване
  3. Още един начин за приготвяне на зелен боб.
    Хареса ми, Веси :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Веси, интересен начин, ще го пробвам. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Добра идея.....Прегръдки,Весинце!:)))))))

    ОтговорИзтриване
  6. И аз така си го хапвам зеления фасул и ми харесва.И с чесън още повече.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, момичета! Да ви е вкусно - на тези които не са опитвали и се решат, а останалите - знаят!

    ОтговорИзтриване
  8. Весе, такова ястие ядем на тиганче, на яхнийка не сме опитвали..Много интересно и сигурно вкусно, предвид продуктите.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. А, Аля - това на тиганчето отивай да го пишеш :)

    ОтговорИзтриване