петък, 15 август 2014 г.

Богородична питка с масло и кашкавал

Богородична питка с масло и кашкавал




по рецепта от мама :-* :-* :-*, която я  прави преди години за Голяма Богородица и оттогава редовно присъства на трапезата ни.

Продукти:

1 л прясно мляко
125 гр масло
200 гр кашкавал /колкото повече, толкова по-добре ;D/
60 гр мая
5 яйца
4-5 с.л. олио
1,5 кг брашно

1 с.л. сол
1 с.л. захар

2 жълтъка за намазване

Приготвяне:



Маята, солта и захарта се разтварят в 200 мл мляко. Като се разтвори се добавя и другото мляко. Яйцата се разбиват и се изсипват в течността.
С 1 кг брашно и течността се прави кашица. Оставя се да втаса, да удвои обема поне. Замесва се с останалото брашно. Разделя се на 3 топки. Всяка от тях се разточва на кора с дебелина 0,5 см. Намазва се първата с масло, настъргва се обилно с кашкавал, слага се отгоре втората, пак се маже с масло и рендосва кашкавал, третата по същия начин. Трите заедно се навиват на руло, което се усуква леко. Отрязва се едно пънче, което се поставя в средата на намазнена дълбока тава. Следващите пънчета се режат под диагонал, триъгълни парчета, които се нареждат с острия връх навътре/единия разрез перпендикулярно на дългата страна на рулото, другия под 45 градуса, дано ме разбрахте :smile1:/ Оставя се отново да втаса и удвои обема си. Маже се с 2 /според мама/ жълтъка и се пече до готовност на 220 градуса, до придобиване на приятен захар, а как ухае...., а как се топи в устата... ;D Снимките ми са стари, но в момента я почвам, ако мога ще кача после и нови снимки.



21 коментара:

  1. Прекрасна е, Весе...
    Поздрави майка си за тази красота. Честит Празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе и мамината беше вкусна, ама и моите не и отстъпваха! Честит празник, Алечка!

      Изтриване
  2. И със стари снимки, и с нови снимки, все вкусна ще бъде, Веси :)
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе и новите снимки не станаха по-добри, че възмеко ми дойде тестото, та се позагуби форма, но с фантастичен вкус! Илианка, благодаря ти, и ти имаш подобна питка мисля!

      Изтриване
  3. Честит празник, Весе и Прекрасна питка!
    Поздравления за теб
    с пожелания за здраве, благоденствие и закрила от Богородица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, радвам се, че намина, а комплимента е голям - от майсторка, като теб!
      И вие бъдете здрави и закриляни!!

      Изтриване
  4. Честит празник,Веси!
    Грандиозна доза ,от това тесто само една питка ли правиш?
    Да ви е сладко на трапезата с новоизпечената питка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник, Роси, и на вас!
      Да, обикновено правя една голяма питка във висока огромна тава!
      Но този път замесих половин доза, реших, че в тая жега няма да и видим сметката на питката така лесно. От половин доза излезе една питка в тава на стара електрическа тенджера и едно правоъгълно кексче в 20 см форма. Хлебчето замина за проба, а питката сега ще я почваме, че на връх празника имахме и събрание на входа:((

      Изтриване
    2. Тавата, голямата е на първата снимка. И забравих да напиша, че мама не се шегува никога с количествата:)) При нея гладен няма да останеш.

      Изтриване
  5. Направо класика, Весе.
    Идеята е чудесна...
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, "бате"!
      Хубав празник и от мен!

      Изтриване
  6. Честит празник, Веси! Разкошна питка. Днес няколко часа я гледах с убеждението, че ще я направя за празника, но явно не се организирах добре. Нямам търпение да я приготвя! Поздрави и на теб, и на мама:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, благодаря ти, наистина е разкошна! Но си представям да я видя в твое изпълнение и снимки, хайде организирай се - нямам търпение да я видя!

      Изтриване
  7. Веси, честит празник! Богородица да закриля цялото ти семейство!
    А питката е разкош, отчупвам си парченце за зауска утре. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, може, Гери - остана и за закуска, да ти е сладко. И дано Богородица закриля всички християнски семейства и домове!

      Изтриване
  8. Веси, много ти е хубава питката! Такава голяма тава имаме и ние, но я ползваме за месене . Представям си каква голяяяма питка е станала!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! Много хубава седмица и за теб!

      Изтриване
  9. Умирам за кашкавалена питка, Весе. Ако ме видиш как тайно преглъщам тук сега... :)))
    Прекрасна питка! Поздравления! Нека Богородица бди над семейството ти! А щом е Богородична, може и за 8 септември да я повториш, нали? ;)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, от такава умеятелница, като теб направо се изчервих да получа комплимент.
      На 8 септември Малка богородица ли е? Аз знам Голямата само. С удоволствие ще я приготвя пак, а и с удоволствие ще я хапнат - това се обича от всички.

      Изтриване
  10. Веси, току-що я видях - Нели е наредила снимка на питата в нейно изпълнение и ни изкушава! Разкошна е! Обичам да меся, но го правя когато всички заедно се съберем у дома. :) Записвам рецептата и ще я приготвя - много уважавам рецептите, които са наследство от майките и бабите ни - те са най-вкусни! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  11. А, видях я и тази на Нели - чудесна е, както и очаквах! Ще се радвам да видя и при теб - мама по принцип си е по чудните тестени, ама пък тая питка ни е фаворит. Е, баници не мога като нея, ама и не ме влече много, все чакам да имам повече време свободно, да не е вечер след работа. Да ми е жива и здрава - тя да ми прави!

    ОтговорИзтриване