сряда, 9 юли 2014 г.

Тарт с пъпеш

Идеята за тази рецепта ми даде Лина, дъщерята на колежка. Всъщност донесе преведена от приятеля и рецепта от японски сайт, но не пожела да бъде публикувана, затова ще се съобразя с това и ще използвам само плода и начина на украса, но ще пусна лично моя вариант на продукти и съчетаването им. Ще приготвя непременно и другата рецепта, макар че тя сподели, че не е нещо особено. Моята пък ни се услади - свеж, летен десерт.

Тарт с пъпеш




Продукти за блата:

250 гр брашно
150 гр масло меко
1 яйце
3-4 с.л. захар
1-2 с.л. студена вода
1 ванилия

Продукти за крема:

100 гр извара (полвам Пилос на Лидл)
2 яйца
100 гр захар
150 мл течна сметана
1 ванилия

1/2 пъпеш

Приготвяне:



От продуктите за блата се омесва набързо тесто. Аз замесих в робота. Завива се във фолио и се поставя в хладилника за 1/2 час. Разстила се във форма за тарт, като за по-лесно изваждане се поставят на дъното две линти от хартия за печене, сложени на кръст, които стърчат извън тавата. Моята тавичка е с диаметър около 25 см. и тестото не ми стигна за борда, получи се по-нисък от желаното. Тестото се надупчва с вилица и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути. Аз не слагах боб за тежест и тестото не ми се наду прекалено, беше си съвсем добре.
Докато се пече блата разбиваме продуктите за крема - най-добре с пасатор.
След като блата порозовее, изваждаме тавата, изливаме отгоре крема и отново слагаме във фурната докато крема се стегне, още 10-15 минути.
Изваждаме, охлаждаме тарта и украсяваме отгоре с филийки от пъпеша. Слагаме в хладилника за няколко часа, при нас една нощ и сервираме.









17 коментара:

  1. Като гледам снимките и като чета рецептата, съм убедена, че и на мен би ми се усладил този десерт, Весе, изглежда прекрасно!
    Поздрави сърдечни и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, не го издокарах, ама нищо, обичам пъпеш и имам още идеи за летни десерти с него, дано тях по-красиви изтипосам.

      Изтриване
    2. Веси, тогава ще си грабна не едно, а две парченца... Според мен си го докараа отлично! :)

      Изтриване
  2. Уникален тарт,тип чийзкейк,Веси,а така гарниран с медена роса ще е бил фантастичен!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз се чудих как да го кръстя, Роси, мда, вкусен беше!

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,много свежа вкусотия....С аромат на пъпеш -представям си с какво удоволствие сте си го хапнали.
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, да свежа вкусотия е, и аз те прегръщам!

      Изтриване
  5. Съчетанието на хрупкавата основа с лекият чийз крем и свежестта на пъпеша е точно по мой вкус, Весе! Бих предпочела да поставя пъпеша току преди сервирането обаче :) . Да те попитам не изпуска ли той течност в крема, докато престоява цяла нощ отгоре му в хладилника? До сега не съм попадала на пъпеш, който да не си пуска поне част от соковете...
    Поздрави и много усмивки от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирме, аз дори не го подсуших, до сутринта не беше пуснал сок или и да е пуснал - не се усещаше въобще. След ден обаче явно се беше напоил блата, защото не беше хрупкав, а по-сочен, но и така ми хареса, дори ми дойде добре дошло, че си счупих зъб и си чакам час за зъбаР!И за теб прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Апетитно и свежо! И много добро съчетание на крема със сочния пъпеш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересен тарт Весе! При поднасяне, ако му сложиш по една топка сладолед си злато! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иван, да би му вървяло сладолед сигурно. Ама аз съм си злато и без :)) Хубав ден!

      Изтриване
  9. Aх,Веси ...къде съм летяла из облаците та не съм попаднала на тази свежа вкусотия?!
    Щемет съм и то голям:))),но тази тарта ще я пробвам.....

    ОтговорИзтриване
  10. Миленче, то аз съм си все там - по облаците::)
    Ще чакам да се приземиш - и да докладваш - дано се хареса!

    ОтговорИзтриване