неделя, 22 юни 2014 г.

Сладкиш с крокан "Искрено и лично"

Ще ви представя една рецепта, която съм приготвила и снимала преди няколко години, затова и снимките са лоши, но пък рецептата си заслужава. Намерих я в притурка на старо списание "Журнал за жената", споделена от журналистката Миглена Ангелова ( "Искрено и лично").
Явно ще трябва да приготвям наново всички стари рецепти и да подменям поетапно снимките с нови.





СЛАДКИШ С КРОКАН


Продукти:

За блата:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 кофичка кисело мляко
1 непълна ч.ч. олио
2 с.л. какао
1 непълна ч.л. сода за хляб

За крокана и сиропа:
2 ч.ч. захар

1 ч.ч. счукани орехи

За заливката:
125 г  масло
2 жълтъка
1 ч.ч. пудра захар




Приготвяне на блата:


Захарта, олиото и какаото се разбъркват. Добавя се брашното. Добавят се млякото със содата. Разбърква се. Сместа се изсипва в тавичка с диаметър около 30 см., намазана с олио и поръсена с брашно. Пече се на 200-220 градуса. Оставя се да изстине.


Приготвяне на крокана: 

1 чаша захар се карамелизира до кафяво, след което в захарта се слагат орехите, разбърква се и се изсипва върху намазано с олио фолио. Като изстине се счуква в хаванче.

Прави се сироп от 1 ч.ч. захар и 1ч.ч. вода. Полива се върху изстиналия блат, като се надупчва с вилица.

Разбиват се маслото, жълтъците и пудрата захар. Може да разбиета яйцата със захарта на водна баня, за да не са сурови и след изстиването им да добавите разбитото масло, като отново разбъркате до еднородност. 
С тази смес се намазва блата. Отгоре се поръсва обилно с крокана. 

Чудесен сладкиш! 


6 коментара:

  1. Весе, крокана не стои ли много твърд?

    ОтговорИзтриване
  2. Не, чудесно си стои :), той е счукан, просто хруска приятно.

    ОтговорИзтриване
  3. Ааааа,на мен снимките не ми пречат:)....Малко Мигленчето не ми е фаворитка,но прекрасен десерт е споделила:)Поздравления,Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, и на мен не ми е фаворитка, но тук е уцелила десятката.

      Изтриване
  4. Весе,много добра идея да преснимаш отново рецептите :) ,като стигнеш до този сладкиш свирни за дегустация,страхотен е!Шегувам се,разбира се,и от тези снимки си личи,че си заслужава повторението!Прегръдка и още веднъж ти благодаря за обаждането и загрижеността!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, определено има какво да поправя и науча, особено от към снимките и аранжирането, макар все да се оправдавам с липса на време и лоша техника, но...дай боже някой ден да достигна майсторството на дами, на които се възхищавам (като теб ) и в тази област.
      Колкото до другото - радвам се, че сте добре, това е важното, но за една девойка от там още нямам информация и ми е свито сърцето, телефона и няма сигнал...дано всичко е наред.

      Изтриване