събота, 21 юни 2014 г.

Дуначета

Помните ли ги от своето детство, или само моята майка ни ги е приготвяла за закуска?! Много са вкусни, не, не са понички, не са и донъти, вкуса е друг.  Отдавна ги правих за последен път, снимките също са стари и недобри, особено тази на соса, но уверявам ви - че си струва да бъдат опитани! Като направя пак - ще сменя снимките, обещавам.




Дуначета
Продукти:
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. олио
6 яйца
1 равна ч.л. сода
щипка сол
Брашно, колкото поеме до средно меко тесто / за жалост и аз не се сетих да премеря, следващия път/

Приготвяне:
Омесва се тесто от изброените продукти /аз месих в робота, като добавях брашно, докато тестото стане на топка, доомесих малко на ръка/. Тестото се разточва на кора, дебела около 1 см. Изрязват се гевречета с две чаши - едната с диаметър около 5 см, а другата 2 см. Гевречетата се пържат в повече олио, на маслена баня, до златисто и от двете страни, на умерен огън, в предварително нагрята мазнина. Отцеждат се на кухненска хартия, не поемат много мазнина.
За целта загрях леко подсладено прясно мляко /може и със сметана/ и добавих 1 настърган шоколад. Бърках до разтопяване. Ако е рядко, може да се сгъсти с нишесте, до желана гъстота.





Могат да се поднесат самостоятелно, с айрян, или да се наръсят с пудра захар, както и със сладко, на нас най ни допаднаха с шоколадов сос. 


3 коментара:

  1. И без снимки се разбира,че закуската е вкусотийска.Веси,аз не съм закусвала при мама от тези Дуначета,но моите внучета(когато дойдат)ще похапват от тях със сигурност:)))!Много ми хареса и шоколадовия сос!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, а ще ги водим ли заедно на лунапарк, внуците, де:)) Ама пък готини баби ще сме, а, че и умеятелни...:))

      Изтриване
    2. :))Решително и недвусмислено сме там "бабе":))))

      Изтриване