петък, 30 май 2014 г.

Торта R

Шоколадовите торти са любими на всички у дома, а за мъжа ми са направо удоволствие. Така че беше ясно какъв ще е десерта за празника вчера. Дълго обаче гледах разни рецепти и чак когато попаднах на тази в блога на Вероника http://thegingercookies.blogspot.com/2011/11/rigo-jancsi.html, реших - това ще е - точно по негов вкус! И не сгреших - направо примираше от кеф, хапвайки я, на останалите също се хареса много. Публикуваната от Вероника торта е Rigo Jancsi, на името на австро-унгарски цигански цигулар.Промених малко рецептата, визията също и за това ще кръстя тортата "R" - като взема първата буква на оригинала, както и на моя рожденник!


Торта R

Продукти:

за блата:
5 яйца

110 гр захар

110 гр брашно

110 гр масло

7 гр бакпулвер 
20 гр какао


за крема:

500 гр сладкарски крем за разбиване (от Лидл, подобно на сладкарска сметана)

300 гр черен шоколад

125 гр масло



за глазурата:

100 гр черен шоколад

100 мл сладкарски крем


50 гр бял шоколад
шоколадови парченца за украса на борда



Приготвяне:
Включваме фурната да загрява на 200 градуса. Намазняваме и набрашняваме разкопчаваща се форма за торта с диаметър 25 см. Разбиваме яйцата със захарта, добавяме добре омекналото масло, а след това  и смесените сухи съставки.Изсипваме във формата и печем до суха клечка. Охлаждаме. 
По време на печенето си приготвяме крема. Разтопяваме едновременно маслото и шоколада на водна баня, за да не се пресече. Оставяме да се охлади и през това време разбиваме крема (сметаната) до гъст сняг.Добавяме изстиналата шоколадова смес към разбитата сметана, като продължаваме да разбиваме. Получава се гъст крем. Разрязваме блата на две и сглобяваме блат, крем, блат и отново крем. Оставяме в хладилника за няколко часа да стегне.
За глазурата загряваме крема до завиране, дръпваме от котлона и слагаме начупения шоколад. След минута, две започваме да бъркаме с лъжица, докато сместта стане гладка и лъскава. Изваждаме тортата от хладилника и изливаме внимателно глазурата. Пак прибираме до стягане, след което украсяваме с разтопен на водна баня бял шоколад, който изливаме във фунийка от готварска хартия, с която пишем или рисуваме. Отстраняваме ринга на формата и облепваме борда на тортата с готовите шоколадови парченца. Отново оставяме в хладилника до момента на разрязването!




Да ви е шоколадово!


4 коментара:

  1. Дръж чинията да не литне )

    Жив и здрав да ти е Р. , Весе! Не съм се и съмнявала, че шоколадова торта ще му направиш :)
    Ама защо така пишеш годините на набора отгоре, а :)) пази ни в тайна де!

    ОтговорИзтриване
  2. Сакън, че сме нависоко...Мерси за пожеланията! Отидоха тайните, Пеп, та се не видяха :)

    ОтговорИзтриване
  3. Тортичката изглежда много добре...Майсторка си ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Този път съм доволна що годе. И на вкус е чудесна.

    ОтговорИзтриване