вторник, 6 май 2014 г.

Орехова шоколадова торта

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Случайно или не, но деня на първата ми публикация, т.е. денят на същинското създаване на блога ми, съвпада с деня, в който е родена ТЯ - жената, която ме е родила - моята Майка!
Нещо повече, днес мама навършва 70 години! Пожелавам на себе си да ми е жива още дълги години, а на нея желая здраве, спокойствие и мъдрост. Сигурна съм, че заслужава повече, отколокото получава и като начин на живот, и като отношение, не само от околните, но и от нас - близките и.
Освен тук, където ми е по-лесно, ще се опитам да кажа и на нея днес:
"Мамо, обичам те! Благодаря за това, кото си направила и продължаваш да правиш за мен и семейството ми! Прости ми, че не винаги намирам време, търпение и желание да те изслушам, помогна или просто да съм до теб.
Вече знам (и аз като майка), че майчината любов (твоята лябов) е безгранична, но знай, че дори и да не показвам винаги своята към теб - и тя е не по-малка! Обичам те!"

И естествено, приготвената с много любов и разбира се с много перипетии и спънки (по закона за всемирната гадост!:)):

ОРЕХОВА ШОКОЛАДОВА ТОРТА 




Продукти:

За блатовете:
250 гр ситно смлени орехи
250 гр ситна захар
50 гр брашно
8 белтъка

За крема:
200 мл течна сладкарска сметана
200 мл черен шоколад 50 %
100 гр меко масло

800 мл прясно мляко
150 гр захар
150 гр брашно
8 жълтъка

За заливката:
150 мл течна сладкарска сметана
100 гр черен шоколад

За шприцоване: 
200 мл течна сладкарска сметана
2 с.л. заквасена сметана
2 с.л. захар

Приготвяне на блата:
Разбиваме се с миксер белтъците на пяна, добавяме постепенно захарта, като отново разбиваме до стегнат сняг. С дървена лъжица бъркаме леко от долу нагоре, като ръсим постепенно брашното, после и смлените орехи, до поемането им. Разделяме сместта на две и изпичаме два блата в тавата от фурната, като внимателно с лъжица разпределяме сместта и заравняваме.
Блатовете печем заедно до порозовяване на 180 градуса в предварително затоплена фурна, с вентилатор. Изваждаме, охлаждаме и внимателно разделяме всеки блат на две по дължина. Ако се препече блата става трошлив, но дори да се счупи, после при сглобяването се залепва. Получават се 4 правоъгълни блата.

Приготвяне на крема:
Сметаната  довеждаме до завиране дръпваме от котлона. Добавяме  натрошения шоколад и оставяме за минута, две. Разбъркваме продължително с лъжица, до изглаждане на сместта. Оставяме да изстине.

Разбиваме се с миксер жълтъците, захарта, брашното и част от млякото до гъста каша. Останалото мляко слагаме да заври. След завирането дръпваме встрани и внимателно, бъркайки наливаме яйчената смес. Връщаме на котлона, намален до средна степен и при непрекъснато бъркане сваряваме гъст крем. Оставяме  да изстине.
(Аз оставих кремовете да изстинат цяла нощ. Но не е необходимо да чакате толкова, достатъчно е да са се стегнали.)

В купа разбиваме размекнатото масло с миксер, добавяме шоколадовия крем, пак разбиваме. Продължаваме да разбъркваме внимателно с дървена лъжица, като постепенно добавяме и яйчения крем, до излаждане на сместта.

Сглобяване:
Сглобяваме тортата, като редим блат с крем, отгоре измазваме цялата с крема.

(Моите блатове не бяха добре изравнени, при което се получи наклон на една страна. Реших да залея с глазура полуфабрикат от Лидл, но тя се оказа по-рядка от нужното и изтече от към ниската част. Глазурата оводни и крема, получиха се неравности отгоре. Наложи се да укрепя странично с нещо - имах налични чаени бисквити с които облепих борда. )

Разбиваме 200 мл течна сметана с 2-3 с.л. захар, добавяме и заквасената сметана, която стяга крема. Шприцоваме отгоре по края на тортата, като „ограда” и отстрани, върху бисквитите.

Загряваме 150 мл сметана и преди завиране дърпаме и добавяме 100 гр шоколад. След охлаждане и леко стягане изливаме отгоре и оставяме да се стече до „оградката”.

Отгоре надписа също шприцоваме.

Еми това е – идеята ми беше тортата да се получи и толкова красива, колкото е вкусна, но уви, въпреки старанието ми - това не ми се удаде. На всичко отгоре, освен че е мрачно се и стъмни, така че и снимките са лоши. Пускам ги само защото вече бях решила, че това ще е първата ми публикация. А в бъдеше ше се старая повече и с двете. Обещавам!






11 коментара:

  1. Браво, Весе! Желая ти попътен вятър.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен, благодаря за хубавото пожелание! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Попътен вятър в платната

    ОтговорИзтриване
  4. Весе,Браво! Успех на блога! Аурелия

    ОтговорИзтриване
  5. Ехее, каква хубава изненада! Реши се и ти най-накрая, Весе... много се радвам, че си направи блог! И аз стартирах моя на същата дата - ето още едно нещо, по което си приличаме ;))) А съм убедена, че има и ще се покажат още много!
    Желая ти много фенове и споделени радости! Ще те следя с интерес, но добави встрани една притурка за следене от фенове /членове на блога/, за наше улеснение ;)
    Прекрасна нова седмица от мен! Прегръщам те, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, Ирме, от къде ме изнамери :). Благодаря ти за хубавите думи, да в кулинарния свят намерих и намирам много сродни души, така че приликите едва ли са случайни...
      Приятно ми е сега заниманието около блога, ей така изведнъж ми дойде желанието да се занимавам и ми харесва.
      Еми като не я намирам тази притурка...веднъж опитах, та си изтрих всичко, после незнайно как успях да го върна...лаишка му работа...

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  6. Аууу Весе как без да искам те намерих :). Радвам се, че най-после се реши да се присъединиш към блог пространството. Ще те следя с огромен интерес и очаквам с нетърпение новите ти кулинарни предизвикатества.
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, случайно или не, радвам се, че си тук, в моя малък кът, който създадох с удоволствие, голяма краста е това...:) И аз те следя с интерес и симпатия! Хубав празнично-тревожен ден, дано след земетресението природата се успокои...!, както и ние.

      Изтриване